Mindent megtesz a német egészségügyi miniszter a kannabisz legalizálásáért

2024. március 19. 19:52

Több német tartomány ellenáll a kannabisz legalizálásának, ezért az a veszély fenyeget, hogy bizonytalan időre el kell halasztani a törvényt – azonban Karl Lauterbach egészségügyi miniszter eltökélt a fű engedélyeztetése mellett.

2024. március 19. 19:52
kannabisz, drogliberalizáció, cbd, thc, Brüsszel, Maria Arena, szocialista

Nyitókép: ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A német kannabisztörvényt pénteken tárgyalja a Bundesrat. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter hétfőn közölte: egész héten lobbizni fog annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot ne utalják a Bundesrat egyeztető bizottsága elé. Ha ugyanis odakerül: akkor nagy valószínűséggel úgy elhúzódhatnak a tárgyalások, hogy a törvényjavaslatot nem lehetne véglegesíteni a következő, 2025-ös szövetségi választások előtt – számolt be az Euractiv. 

Lauterbach szerint a halasztás a feketepiac győzelmét jelentené, és szerinte itt az ideje megformálni a kannabiszpolitikát. 

Mind a Zöldek, mind a Liberálisok (FDP/Renew) számára kulcsfontosságú kampányígéret volt a kannabisz legalizálása. 

A hárompárti koalíció hivatalba lépésekor az ambiciózus törvényjavaslatot prioritásként kezelték. Bár a törvényjavaslatot a Bundesratnak nem kell jóváhagynia, az ott képviselt tartományok egyeztető bizottságot hívhatnak össze, hogy a két törvényhozó testület – a Bundestag és a Bundesrat – között közös álláspontot találjanak.

A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU által vezetett konzervatív szövetségi államok, például Szászország és Bajorország is a bizottság összehívását tervezik.

„Az a célom, hogy ez a törvény soha többé ne kerüljön ki az egyeztető bizottságból” – írta Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök szombaton az X-en.

A tartományok elsősorban az utólagos amnesztia miatt akadékoskodnak,

amely a korábbi bűncselekményeket semmissé tenné. Egyes államok azzal érvelnek, hogy ez az esetek egyedi felülvizsgálatát tenné szükségessé, ami további terhet jelentene az igazságszolgáltatási rendszerre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­­g­ö­­s­­ ­l­­á­n­­y­­o­k­ ­­­v­á­­r­­­n­a­k­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
vandor-58
2024. március 20. 08:18
Az alkohol is egyfajta kábítószer sokan hűlyék lesznek részegen azt is inkább be kéne tiltani.
Karbantartó9
2024. március 20. 07:49
Ez azért van, mert a ballibekre épeszűek már nem szavaznak. Csakis a drogosok, bevándorlók, melegek.
Patika
2024. március 20. 05:03
Május 1.-én ezt osztja sör virsli helyett? Octoberfest-et is átnevezik OctoberWest-nek, vagy Kanna bis East-nek eseztleg Eastwood-i Allennek? Választások előtt ingyenes dupla adaggal segítenék helyíszini adaggal fülkébe csábítani az amúgy otthon maradókat. (ha jó helyre teszed az ikszet akkor bónuszt is klaphatsz?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!