Visszavonta az egyház egy ukrán katona kitüntetését

2024. március 05. 10:51

Egy katonaorvos a pátriárkákkal is vívja a maga csatáját.

2024. március 05. 10:51

A több mint két éve tartó háború mellett úgy tűnik, hogy a kultúrharcok is megérkeztek Ukrajnába. A kijevi ortodox egyház ugyanis érvénytelenítette a Viktor Pilipenkó katonaorvos kitüntetését, miután rájöttek, hogy a férfi a saját neméhez vonzódik – írta a Politico.

Válaszul a férfi több katonatársa és önkéntesek is visszautasították ugyanezt a kitüntetést, és 

bírálták az egyházat, amiért az leértékeli a katonák áldozatvállalását. 

Így tett Julia Mikitenko is, aki azt nyilatkozta, „ez volt az első kitüntetésem. Értékes volt számomra. De nincs szükségem egy olyan intézmény kitüntetésére, amely nem érti meg, milyen az, amikor valaki feladja az életét, és a haláltól tartva védi az embereket és a szabadságot. Isten a szeretet. De ti nem vagytok azok.”

Pilipenko a lapnak elmondta, „könnyes szemmel fogadtam a szolidaritási hullámot – mert már kimerítettek a különböző jobboldali radikálisok és klerikálisok évek óta tartó folyamatos támadásai. (..) Hirtelen megláttam megannyi ragyogó embert, akiket tisztelek, katonákat, akik támogattak és megvédtek – ez leírhatatlanul örömteli volt” – hangsúlyozta a katonaorvos.

A Politico felidézte, hogy miután Viktor Pilipenkó a közösségi médiában beszámolt a kitüntetésről, az egyház azonnal visszavonta azt. 

Köszönjük a katonának a harci érdemeit, de nem osztjuk bűnös preferenciáit és LMBTQ-agitációját”

 – indokolták döntésüket.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­l­­­á­­n­y­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­a­k­ ­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Ben Jeremiah
2024. március 05. 12:31
A kitüntetett katona példakép. Ha közbuzivá válik, akkor már nem példakép - kivéve persze a nátót. Amúgy az egyenlőség és igazsogosság nevében: katonától hiába hős, meg lehet vonni a kitüntetést, mert közbuzi. a kiváló nevelőtanárt hiába kiváló nevelőtanár, ki sem lehetne tüntetni, mert buzi? Ilyenkor mondják: alezredes elvtárs, kérek eligazítás! Vagy főszerkesztő elvtárs! Mi a követendő vonal?
Obsitos Technikus
2024. március 05. 11:49
Megegyezett már a négy ukrán ortodox egyház, hogy melyik az igazi?
Ehetős Odó
2024. március 05. 11:16 Szerkesztve
Theorba 2024. március 05. 11:13 Na, már megint! Na, már megint egy balfasz, aki meg akarja magyarázni, hogy a buzerancia a Természet rendje, nem pedig a Természet selejtje. Tudjuk, tudjuk, brit tudósok már láttak buzi pingvineket is. Pont. Ideje felnőni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!