Finnországot is utolérték az iskolai lövöldözések

2024. április 04. 08:26

Megrázta a finneket a minapi iskolai tragédia.

2024. április 04. 08:26
null

Nyitókép: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP

 

Tragédia rázta meg Finnországot a napokban: Vantaa városában egy 12 éves gyermek lelőtt egy másikat és megsebesített további kettőt egy iskolában. Az elkövető fiú maszkot és zajszűrő fülvédőt viselt, előre készült a támadásra.

Mint a BBC írja, ez Finnország történetében a negyedik iskolai lövöldözés – a durva az, hogy 

kisgyerekek körében történt a mostani tragédia. 

Korábban 2007-ben és 2008-ban összesen 18 áldozata volt két lövöldözésnek.

Az elkövető gyermek az iskolai zaklatásokat (bullying) nevezte meg tette magyarázatául. Kutatások szerint a 10-11 éves finn gyerekek 8,6 százaléka számol be arról, hogy zaklatják őket az iskolában.

Ezt is ajánljuk a témában

A finn rendőrség az elmúlt években külön odafigyelt az iskolai erőszak és esetleges lövöldözések meghiúsítására. A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint Finnországban 60-100 potenciális lövöldözést hiúsítanak meg előre a nyomozók, amikből mintegy 20 szokott az előkészületek utolsó fázisában lenni.

A mostani vantaai esetben viszont, úgy tűnik, az elkövető gyermek nem beszélt senkivel előzetesen, nem derült fény az előkészületeire.

Még ezt sem tudni, hogyan jutott hozzá a fegyverhez a gyermek. 

Az alig több mint ötmilliós Finnországban egyébként másfél millió fegyver van, 

a lakosság 8 százalékának van fegyverviselési jogosultsága, és nincs korlátozva a tartható fegyverek száma.

A vantaai elkövető nem fog bíróság elé kerülni, 

hiszen még csak 12 éves. Szociális intézményekhez fog kerülni, mert a büntethetőség alsó korhatára jelenleg 15 év Finnországban.

Mari Rantanen, a jobboldali Finnek Pártjához tartozó belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a büntethetőség korhatárát le kell szállítani 15 évről, hogy megtörjék a fiatalkorúak körében a bűnözés terjedését. 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­­ ­l­á­n­­­y­­­o­­­k­­­ ­­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
survivor
2024. április 13. 11:54
Gimis osztályomba öttusázók , vívók IS jártak. Soha , semmilyen zaklatás se volt.. 1970-74
survivor
2024. április 13. 11:53
patópál Még régebben az osztály maga fékezte ezeket meg. Ja, az a kommunizmusban volt...
survivor
2024. április 13. 11:52 Szerkesztve
Több ilyen film is volt (Az osztály.) A zaklatott 2 gyerek az egyikük apja fegyverével kiirtotta a fél osztályt. Egyedül a rocker csajt engedték el, mert az kiállt értük. https://www.youtube.com/watch?v=eLTjYWWYDtU Észt film, 2007
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!