Lövöldözés egy finnországi iskolában, az elkövető mindössze 12 éves (VIDEÓ)

2024. április 02. 10:07

A három sebesült kiskorút kórházba szállították.

2024. április 02. 10:07
null

Nyitókép: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP

Lőfegyveres incidens történt kedd reggel a Helsinkitől északra lévő Vantaa város egyik iskolájában, egy 12 éves diák megsebesített három másik 12 évest. A feltételezett elkövetőt letartóztatták, a sebesülteket kórházba szállították – közölte a rendőrség.

A gyanúsított őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást, de lőfegyver volt nála - jelentette a Helsingin Sanomat (HS) saját értesülései alapján, de a fegyver típusáról nem volt információja.

Korábban a hatóságok azt közölték, hogy az esetben érintettek 13 évesek.

A lap tudósítása szerint Sari Laasila, az iskola igazgatója azt mondta, 

a közvetlen veszély elmúlt.

A HS által megkérdezett egyik szemtanú szerint 10 óra körül két mentő- és rendőrautó hagyta el a helyszínt.

A hatósági tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrök 9.40-re érkeztek a helyszínre, majd arra kérték a lakosságot, hogy maradjon távol a környéktől, és ne nyisson ajtót ismeretleneknek. Az iskola területét körbe zárták.

A szülők szerint az incidens az egyik tanteremben történt. Erről úgy értesültek, hogy több gyerek félelmében felhívta őket az iskolából – írta az újság.

Az épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett. A tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket. De közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők – jegyezte meg a lap.

Az iskolának körülbelül nyolcszáz tanulója van és 90 pedagógusa van.

„Mélységesen megdöbbentő eset”

Petteri Orpo miniszterelnök mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket.

Mari Rantanen belügyminiszter az X-en szintén megdöbbenésének adott hangot, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal.

Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.

Az 5,6 millió lakosú országban – ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

A történtekről a Sky News is beszámolt:

(MTI)

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­l­á­n­­y­­­o­­k­­­ ­v­á­­r­­n­­a­­k­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
survivor
2024. április 03. 06:08
Diktatúrát most ! Kádárit, Horthy- félét..
survivor
2024. április 03. 06:04
Büntethető egyáltalán..😱 ?
istvanpeter
2024. április 02. 15:08
Jól halad az integráció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!