Mateusz Morawiecki: Utoljára a nyolcvanas években tapasztaltam ilyen cenzúrát

2024. április 17. 16:37

Mateusz Morawiecki Lengyelország korábbi miniszterelnöke is felszólalt azon a konferencián, amit beakartak tiltani a brüsszeli baloldali erők. A politikus kijelentette: felháborító, ami történt.

2024. április 17. 16:37
Beata Szydlo And Mateusz Morawiecki

Nyitókép:  Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A lengyel parlament képviselője a National Conservatism konferencián arról beszélt, hogy Európának újra az európaiak otthona, gyára és bástyája kell, hogy legyen. 

Mint elmondta: három célja van az európai projektnek: minden országban legyen egy erős jóléti állam, megfelelő biztonság és védelem (a hadsereg megerősítése), és a klímapolitika. 

„Abban hiszek, hogy a pénzügyi korlátok miatt a háromból csak kettő megvalósítható. Szerintem a jóléti államot és a védelmet kellene választani” –  mondta Morawiecki. 

Háború és béke

A politikus felhívta arra a figyelmet, hogy egyre több konfliktus sújtja a világot. 

„Magunk mögött hagytuk a béke idejét” 

– jelentette ki Morawiecki. 

Az egész világ átalakulóban van és az élet újra veszélyes lett, ami azt is jelenti, hogy kritikus döntések előtt állnak a politikusok. 

„Ma fel kell tennünk a kérdést: meg teszünk-e mindent azért, hogy Európa biztonságos otthonunk legyen? Mi Lengyelországban érezzük az oroszok meleg leheletét” – mondta a lengyel miniszterelnök és felhívta a közönség figyelmét, hogy óvakodjanak az orosz propagandától. 

Brüsszel és a cenzúra

A politikus kijelentette: hisz abban, hogy a konzervativizmus egy pozitív erő tud lenni. „A holnapot válasszuk, de nem tagadjuk meg a múltat. A növekedést választjuk, de nem tagadjuk meg a gyökereinket” – mondta Morawiecki. 

Hozzátette: ilyen nehéz időkben a politikai realizmust kell választani. 

Kiemelte, mennyire fontos a szólásszabadság. Felidézte, hogy a nyolcvanas években a kommunizmus idején a barátaival „szabadságharcosok” voltak.  „Ekkor láttam utoljára cenzúrát a gyakorlatban. 

Ki hitte volna, hogy egy nap Brüsszelben újra cenzúrát fogok tapasztalni 2024 áprilisában. 

Felháborító ez az őrület, ami a liberális baloldali napirendnek köszönhetően történik” – mondta a NatCon konferencián történtekről. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. április 18. 16:29
Nem teljesen egész az a Morawiecki: https://mandiner.hu/kulfold/2024/04/morawiecki-az-orosz-befolyas-ott-van-minden-europai-partcsaladban
Tommaso
2024. április 17. 20:53
HA KEDD VAN, AKKOR BELGIUMBAN UTÁLJÁK ORBÁNT. ami nem is csoda, ki nem állhatják a tolvajokat, hazugokat, árulókat , diktátorokat.
Tommaso
2024. április 17. 20:51
Box Hill beteges lázálmában Vörös terrort vizionál. Lövése sincs, mit is jelent(ene) az. Annyit segitek, sok-sok ezer ember halálához vezetett a Vörös terror. Viszont kedden Belgiumban senki nem halt meg. Pusztán egyetlen politikus hozott egy vitatható döntést. HA EZ Vörös terror, akkor Orbanisztánban már 14 éve az van.
Box Hill
2024. április 17. 20:47
Tommasonak, hogy megrághassa: Alexander Jakovlevnek viszont van: 1. „A bolsevizmus felelős azért az ellenforradalomért, az erőszakos államcsínyért, amit 1917 őszén elkövettek. 2. A bolsevizmus felelős a diktatúráért, amit átitatott az egyén iránti gyűlölet. Bűnös tevékenysége nyomán több mint 60 millió ember életét oltotta ki. A bolsevizmus, amely egy fajtája és előfutára a fasizmusnak, a saját népei elleni népirtás vezető erejeként működött. 3. A bolsevizmus felelős annak a testvérharcnak az elindításáért, amit a polgárháború jelentett. Tönkretette az országot a véres és esztelen harcai során. Több mint 13 millió ember megölését, éhhalálát és külföldre menekülését okozva vele. Ez csak az első három a 19 pontjából. Alexander N. Yakovlev: A Century of Violence in Soviet Russia (Az erőszak évszázada Szovjet-Oroszországban), Yale University Press, 2002, 234-35. old.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!