Nő a feszültség: a Politico szerint Ukrajna titokban amerikai fegyverekkel támadta Oroszországot

2024. április 24. 21:57

A Politico forrásai szerint az ukrán erők eddig kétszer használták a nagy hatótávolságú rakétákat, az egyiket éppen egy krími orosz katonai bázis ellen.

2024. április 24. 21:57

Nyitókép: str / South Korean Defence Ministry / AFP

 

A Biden-kormányzat a múlt hónapban titokban nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának, a két éve tartó háborúban először, és Kijev már kétszer használta a fegyvert, hogy mélyen az orosz vonalak mögött csapást mérjen – számolt be róla a Politico.

A portál azt írta, márciusban az Egyesült Államok csendben jóváhagyta a hadsereg több mint 300 kilométer hatótávolságú taktikai rakétarendszerének átadását, ezzel lehetővé téve Volodimir Zelenszkij elnök erőinek, hogy több orosz célpontot is veszélyeztessenek az Ukrajnától elfoglalt területeken.

A Politico forrásai szerint az ukrán erők eddig kétszer használták a nagy hatótávolságú rakétákat, először egy krími orosz katonai bázis ellen, majd nemrégiben az orosz erők ellen Berdjanszktól keletre, az Azovi-tenger közelében. 

Az Egyesült Államok kezdetben vonakodott az ATACMS küldésétől – még a tartós hazai és nemzetközi nyomás ellenére is – a készletekkel kapcsolatos aggodalmak és a háború eszkalálódásától való félelem miatt.

Oroszország egyre határozottabb előrenyomulása miatt Biden végül mégis engedélyezte azok átadást.

A portál forrása ugyanakkor elismerte, hogy Ukrajna továbbra is nehéz helyzetben van. „Nincs olyan csodafegyver, amely megváltoztathatná a harci körülményeket” – fogalmazott. Hozzátéve, hogy a nagyhatótávolságú fegyvereket az „általuk választott helyen és időben” használhatják az ukránok, és ez véleménye szerint némi előnyt jelenthet az ukránok számára. 

A napvilágot látott információk, még nagyobb nyomás helyeznek Olaf Scholz német kancellárra, hogy engedélyezze a nagy hatótávolságú Taurus rakéták Ukrajnának adását, amelyet eddig a német kormány elutasított – írta a Politico. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­ö­­g­ö­s­ ­­l­­á­­n­­y­­o­­k­­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
SzaboGeza
2024. április 28. 00:39
Ukrajna nem tudja támadni Oroszországot, mivel a hosszútávú fegyvereket NATO katonák kezelik!!! Szóval ezekkel a fegyverekkel a NATO lövik az Oroszokat!!!! ÉS ENNEK ROSSZ VÉGE LESZ!!!
Iref
2024. április 25. 12:43
Ha a szellem kikerül a palackból nincs ember aki azt vissza tudja tuszkolni! Efelé halad a történet. Szomorú.
Nasi12
2024. április 25. 10:10
Kinek titok ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!