Pusztító tornádók szabadultak el az Egyesült Államokban (VIDEÓ)

2024. április 27. 22:01

Több mint 50 millió ember lakóhelye van veszélyben, és nincs jele az enyhülésnek.

2024. április 27. 22:01

Nyitókép: Getty Images / Ryan McGinnis

 

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban – derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből. Pénteken csaknem 60 helyen alakult ki forgószél, a legsúlyosabbak a Nebraska állambeli Omaha közelében, és az iowai Minden városában.

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetesen mintegy 100 tornádóriasztást adott ki, ez volt idén a legviharosabb nap.

Omaha közelében egy tornádó részben összedöntött egy üzemépületet, amelyben 70 dolgozó rekedt. A mentőegységek mindenkit kimentettek, és a jelentések szerint néhány embert kellett ellátni kisebb sérülésekkel. A térségben összességében mintegy 12 ember kellett kórházban ellátni a viharok miatt szerzett sérülésekkel – számoltak be a hatóságok.

Nebraska állam kormányzója szombaton a katasztrófa sújtotta területre utazik. A szomszédos Iowa államban Minden kisvárosban okozta a legsúlyosabb károkat a tornádó, ahol a helyi hatóságok szerint 30-40 lakóház teljesen megsemmisült. Iowa állam kormányzója szombaton a 15 településből álló megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami forrásokat tesz elérhetővé a károk felszámolására és újjáépítésre.

Szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára,

mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést újabb viharok veszélye miatt Texastól egészen a Nagy-Tavak vidékéig.

Várhatóan a komolyabb viharok intenzitása tovább fokozódik. 

Újabb tornádók kialakulásának esélye Texas és Oklahoma államokban a legnagyobb, míg Arkansas és Missouri államban az áradások veszélyeire figyelmeztették a lakosságot.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. április 28. 14:14
Amit ők tesznek a fegy verekkel máshol a Jó Isten azt teszi velük fegyver nélkül rom minden.
herceg-3
2024. április 28. 14:00
Remélem, az egész USA-t szétszaggatják! Én nem kívánok mást csak azt, hogy ez a tornádószezon tartson náluk megállás nélkül az év végéig!
templar62
2024. április 28. 10:13
Óz , a
wasabi
2024. április 28. 02:33
Puhítják a polgárháborúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!