Rendkívüli helyzetet hirdetnek a felvidéki medvetámadások miatt

2024. április 23. 06:01

A szlovák kormány jóváhagyta a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot.

2024. április 23. 06:01
Slovenia

Nyitókép: Sergio Pitamitz/VWPics/Universal Images Group via Getty Images

Ahogy korábban megírtuk, a rendszeres medvetársok ügye már politikai kérdéssé vált Szlovákiában. Robert Fico miniszterelnök kabinetje jóváhagyta azt az alkotmányos törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a településekre tévedő medvék kilövését. Bár a legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia korábban ellenezte a törvény elfogadását, az Infostart értesülése szerint mára kialakult a politikai egység a kérdésben, a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

Tavaly összesen 14 medvetámadás történt, csak idén pedig már több tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve Szlovákiában.

Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak a szlovák hatóságok. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltóra támadt rá egy medve, a lábán ejtve súlyos sérülést. A múlt hét csütörtök történt esetről a Szlovák Horgászszövetség számolt be a honlapján. A medve akkor rontott rá egy férfira, amikor épp a Píľanský pataknál horgászott. A kialakult helyzetre való tekintettel, a szövetség arra kéri a környéken horgászokat és tartózkodókat,

legyenek rendkívül óvatosak, ha a szabadba mennek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. április 23. 21:52
Jellemzően nem a medvék tévednek a településekre, hanem az emberek tévednek az erdőkbe. Még egyetlen olyan embert sem haraptak meg cápák, aki sohasem látott tengert. Adjanak enni a medvéknek a lakott területektől távol és akkor oda fognak szokni a medvék és kevesebb lesz a konfliktus. Ilyen egyszerű. Lenne. A medvék ugyanazt eszik, amit az emberek. Van egy csomó lejárt szavatosságú, de még fogyasztható élelmiszer. Azokat oda lehetne adni a medvéknek. A medvéknek már nincsen hova visszaszorulniuk, Európa legeslegnagyobb részéről már kipusztították őket az emberek. Persze egyszerűbb lőni. 55 000 ember jut minden egyes medvére Európában. De az embereknél van demográfiai válság és a medvék szaporodtak túl. Hát hogyne!
rockercicc
2024. április 23. 12:00
A problematikus embereket mikor likvidálják végre?
zrx8
2024. április 23. 09:00
de mik azok a "medvetársok" ? napi mandis diszgráfia..
nedudgi
2024. április 23. 08:16
Nem szeretném, ha nálunk is idáig fajulna. Idáig megvoltunk medve nélkül, eztán sem hiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!