TikTok: csodafegyver vagy aknamező?

2024. április 11. 05:35

A biztonsági félelmek ellenére is nő a TikTok használatának népszerűsége az európai politikusok körében.

2024. április 11. 05:35
TikTok
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: Jaap Arriens/AFP

 

Nincs egy hónapja, hogy az amerikai kongresszus alsóháza elsöprő többséggel jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely arra kényszerítené a TikTokot, hogy szakítsa meg kapcsolatait kínai anyavállalatával, máskülönben betiltják az Egyesült Államokban. 

Az alkalmazás népszerűsége világszerte növekszik, de vele együtt az aggodalom is,

hiszen a kínai tulajdonos totálisan alá van rendelve a Kínai Kommunista Pártnak. A demokrata és republikánus képviselők döntő többsége azon az állásponton van, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindezek ellenére a TikTok népszerűsége az európai politikusok körében egyre csak nő. Simon Harris, Írország új, eddigi legfiatalabb miniszterelnöke szinte százezer követővel rendelkezik a kínai platformon. Ő az egyik olyan európai politikus, aki a legfiatalabbakat célzó szociális hálózatra épít, mivel úgy gondolja, hogy a fiatalabb szavazók elérésének szükségessége meghaladja a biztonsági aggodalmakat.

Emmanuel Macron francia elnök 4 millió követővel büszkélkedhet, amióta 2020-ban csatlakozott a TikTokhoz.

Belgium megtiltotta a minisztereknek és köztisztviselőknek, hogy hivatalos eszközeikre telepítsék a TikTokot, de a politikusok megkerülik ezt úgy, hogy az alkalmazást külön eszközökön használják.

Németországban egy újabb trend a TikTok magas rangú politikusok általi felkarolása. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter után Olaf Scholz német kancellár is regisztrált a platformon. Hiába intenek óva a német biztonsági szervek az alkalmazás használatától, hiszen az aggodalmak szerint az applikáció adatokat oszthat meg a kínai kormánnyal, vagy a felhasználók befolyásolására használható fel. 

„Nem hagyhatjuk az AfD-re a közösségi médiát” – jelentették ki a hatalmon levők,

 hiszen Alternatíva Németországért a második legnépszerűbb pártjává nőtte ki magát.

Ezt is ajánljuk a témában

Romániában  vészjósló, hogy nagyon népszerű a fiatalok körében a szélsőséges AUR. Ezért nem csak a fősodratú pártokkal szembeni elégedetlenség és bizalmatlanság, hanem főleg a TikTok közösségi alkalmazás a felelős. Az AUR örvend a legnagyobb támogatottságnak a 35 év alatti fiatalok körében – derül ki egy friss felmérésből. Szakértők szerint az egyik fő ok az, hogy az AUR sikerrel kampányol a fiatalok körében a TikTokon, miközben a többi párt még nem vagy csak alig van jelen ezen a felületen. 

A 19 milliós Romániában 7,4 millió TikTok-felhasználó található, így lakosságarányosan  a szomszédunk éllovas az EU-ban. 

Ezt is ajánljuk a témában

De mi is a gond a TikTok-al? Biztonsági aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a TikTok gyűjti, használja és nyilvánosságra hozza a felhasználók személyes adatait. Adatgyűjtési módszerei sok tartalomhoz biztosítanak hozzáférést a mobileszközökön. A vállalat érzékeny adatokat gyűjt a felhasználókról akkor is, ha nem mentenek vagy osztanak meg tartalmat. Szakemerek szerint így nem csak a kiberbiztonság terén, de a magánéletben is kiszolgáltatottá válnak a felhasználók.

A TikTok anyavállalata, a ByteDance szoros kapcsolatban áll a kínai hírszerző szolgálatokkal a személyzet, a fizikai közelség és a kódolási gyakorlatok tekintetében, amelyekről számos kutató megállapította, hogy átláthatatlanok és hasonlóak a kínai kormányhoz kapcsolódó kémprogramokból és más rosszindulatú szoftverekből származó kódhoz.

A júniusi európai választások közeledtével a mainstream politikusok se lenyelni, se kiköpni nem tudják a rövid videóformátumok nyújtotta előnyöket; 

de óvakodnak attól, hogy átadják a teret a szélsőséges pártoknak, akik sikeresen felhasználják a kínai platformot üzeneteik közvetítésére. 

Azok, akik ezt a hatást akarják utánozni, így dilemmával szembesülnek.  De a TikTokot egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni. A Reuters Institute for the Study of Journalism tavalyi jelentése szerint kevesebben bíznak a hagyományos médiában, és egyre többen fordulnak a TikTokhoz hírekért. Ugyancsak ez volt a leggyorsabban növekvő közösségi hálózat, hiszen a 18 és 24 év közöttiek 20 százaléka használt információszerzésre.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­á­­n­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­r­­n­­­a­k­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
szemlelo-2
2024. április 11. 22:10
Írja már meg valaki, hogy mi az, amit a TikTok csinál, de a Facebook és a Google nem! (csak nekik szabad...)
atti64
2024. április 11. 13:21
TIK-TAK TIK-TAK!!!!!!!!
Locomotive
2024. április 11. 08:57
Napi 5-7 rövid videó megtekintése érdeklődési körtől függően a TikTokon rendben van. Egy gyereknek is, felnőttnek is. Legyen ez a kvóta. Ennél több már zombulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!