Drasztikusan megváltoztatja a marihuána szabályokat az amerikai kormány, érdekes érveléssel rukkoltak elő

2024. május 17. 06:39

Nem veszélytelen a kormány friss ötlete.

2024. május 17. 06:39
Cannabis leaf on sound block under gavel over US flag.

Nyitókép: Olena Ruban / Getty images

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hivatalosan is kezdeményezte csütörtökön, hogy meginduljon marihuána veszélyes kábítószer státuszának megszűntésére vonatkozó eljárás.

A Merrick Garland, igazságügyi miniszter, és szövetségi főügyész által jóváhagyott javaslat szövetségi szinten elismerési a kannabisz orvosi célú felhasználását, valamint megállapítja, hogy a használata kevesebb káros hatással jár, mint a legveszélyesebbeknek tartott kábítószerek.

A kábítószerügyi szövetségi hivatal (Drug Enforcement Administration) a kormányzati kezdeményezés nyomán közvitát indít a javaslatról, ami az átminősítési folyamat kezdete.

Amennyiben a marihuána besorolásának módosítása zöld utat kap, akkor a kábítószerek 1-es számú jegyzékéből (Schedule I) átkerül a 3-as számú nyilvántartásba (Schedule III). Az indiai kendert, azaz hasist a jelenlegi besorolása egy szintre helyezi a heroinnal és LSD-vel, míg az új besorolás alapján a ketaminnal és bizonyos anabolikus szteroidokkal kerülne azonos osztályba.

A folyamat már 2022-ben elindult

A besorolás megváltozása ugyanakkor nem jelentené automatikusan a kábítószer rekreációs célú használatának legalizálását. Joe Biden elnök 2022-ben kezdeményezte a marihuána használatának liberalizálását, és tavaly kegyelmet adott több ezer embernek, akit hasisbirtoklás miatt ítéltek el szövetségi bíróságokon, és kegyelmi intézkedésekre szólította fel a szövetségi államok kormányzóit is.

A demokrata adminisztráció marihuánát érintő liberalizációs lépéseinek kritikusai szerint ez a kábítószer egyfajta „előszobája” a keménydrogoknak, ezért veszélyeket hordoz magában a veszélyességi besorolás átminősítése is.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­é­k­e­l­d­­ ­­a­ ­s­­­z­e­x­­­i­­ ­p­­­u­n­­c­­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
szabadabb
2024. május 17. 22:39
Németország BEELŐZÖTT! . de még Ukrajna is. Amúgy ez a cikk egy KETAMIN cripto reklám! Most fogják a füvet a ketamin szintjére "enyhíteni" ... Ezen gondolkozzunk el egy percre! Már az államok felében LEGALIZÁLTÁK!
Reszelő Aladár
2024. május 17. 12:47
Óriási ötlet. Ha nemzeti szintű drogproblémák vannak, akkor a legkönnyebb legalizálni és egy csomó esetet le is lehet zárni. Az állampolgár boldog mert nem csesztetik a rendőrök, a rendőrök boldogak mert nem kell emiatt senkit sem lelőni, ami után nem csukják le egyiket sem. Mint amikor sikerül a zenekarnak a legjobb számot eltalálni. Nagy kár, hogy a Titanikon utaznak és már puffant egy tompát a jéghegy.
Spiritmonger
2024. május 17. 12:43
Nem kötelező drogozni. Ennyire egyszerű az egész. Én sosem drogoztam, nem is fogok, de nem vagyok ettől jobb ember, mint a szomszéd, aki állítólag füvezik, legalábbis a ház radarja, özv. Kovácsné szerint. Mindenki szabadon eldönti, hogy kell-e neki a marihuana vagy nem. Nekem nem kell, azt se tudom, mi az és hogy néz ki, boomer vagyok, vállalom, de úgy vagyok vele, hogy ha másnak ez jó és nekem nem árt, akkor hadd szóljon. Én az alkoholt preferálom, de nem akarom mindenkire ráerőltetni a nézeteimet. Ha Gipsz Jakabnak marihuana kell, akkor egészségére, csak ne akarja rám erőltetni a preferenciáit. Ahogy optimális esetben senki se akarja előírni a másiknak, hogy cérnametélttel vagy csigatésztával egye a húslevest, úgy ebben az esetben is kizárólag az az üdvözítő, ha a döntést mindenki maga hozza meg, hogy milyen tudatmódosítóval boldogítja magát büntetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!