New York Times: Lehet, hogy Szlovákia mégiscsak fekete lyuk?

2024. május 20. 20:34

Fico miatt rossz ez az ország, véli a New York Times a Fico-merénylet után.

2024. május 20. 20:34

Nyitókép: Milan Jaros/Bloomberg via Getty Images

Átértékelte Szlovákiát a Fico-merényletet követően a New York Times riportere, Andrew Higgins. A Pozsonyból és Pöstyénből tudósító újságíró úgy véli: mégiscsak lehet valami Bill Clinton külügyminisztere, Madeleine Albright 1997-es sértésében, amellyel anno azt indokolta meg, hogy Szlovákia 1999-ben nem csatlakozhatott a többi V4-es országgal együtt a NATO-hoz.

Albright akkor úgy fogalmazott, Szlovákia „fekete lyuk Európa közepén”. Ennek okául Vladimír Mečiar rendszerét hozta fel, amely az autokrácia szigete volt a demokratizálódó régióban.

Higgins egyik beszélgetőpartnere, Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a Timesnak úgy fogalmazott: „ismét benne vagyunk a fekete lyukban, és nem vagyok biztos benne, hogy kijöttünk belőle valaha is”, mivel a szlovák politikai kultúrában rutinszerűnek számítanak a fenyegetések és személyes sértegetések. Kvasnica irodájában Václav Havel volt cseh elnök képe lóg, emlékeztetvén az ügyvédet „az útra, amelyet Szlovákia nem járt be” – mivelhogy Havel csehországi elnöksége alatt Mečiar Szlovákiában „nacionalista felhangú populizmust” művelt, valamint „polarizációt szított”.

Higgins rosszallóan jegyzi meg, hogy Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, aki Ficót akadályoztatásának idejére helyettesíti, eltért attól a korábbi hivatalos magyarázattól, hogy Juraj Cintula, Fico merénylője „magányos farkas” volt, s azt mondta, hogy „volt valamiféle segítség a nyomok elrejtésében, egy harmadik személy az elkövető érdekében cselekedett”.

Higgins azt írja, hogy a merénylő az egész rendszerrel szemben sértettséget hordozott, „ami Szlovákiában nem ritka”.

Az újságíró emlékeztet: az 1989-ben felszabadult közép-európai országok közül Szlovákiában tartják a legtöbben identitásukra és értékeikre leselkedő veszedelemnek a liberális demokráciát (ott 43, Csehországban 15 százalék), és még mindig a szlovákok 27 százalék tartja fontos stratégiai partnernek Oroszországot. Grigorij Meszezsnyikovot, a pozsonyi Közügyi Intézet (IVO) elnökét megszólaltatva Higgins a szlovák paradoxonról ír: az ország egyszerre integrálódott kiválóan Európába – a német autógyárak gyártóbázisa lett, és a régióban egyedüliként fizet euróval –, és egyszerre él benne sok olyan ember vidéken, aki „lemaradónak és sértettnek érzi magát”. Emiatt Meszezsnyikov szerint ők „kitettebbek az összeesküvés-elméleteknek, mint máshol”.

Higgins úgy látja, hogy Szlovákia politikája „különösen mérgező, s mocsarassá teszik a vad összeesküvés-elméletek és a keserűség”.

Ennek alapjait szerinte Mečiar rakta le az 1990-es években, aki „centrista és liberális ellenségeit az ország érdekeit a Nyugat érdekében eladni hajlandó ellenségekként” állította be. Az újságíró emlékeztet: Fico meglövésének napján a szlovák parlament a köztelevízió reformját tervezte elfogadni, ami „Mečiar úr 1990-es évekbeli törekvéseinek újrajátszása, melyekkel sajtóbeli kritikusait szerette volna elhallgattatni”, valamint korlátozták volna a korrupcióval kapcsolatos nyomozásokat, illetve „orosz stílusban” szigorítanák az NGO-k szabályozását is. Higgins másik Mečiar-Fico-párhuzamot is hoz: szerinte Ficóék „egyre ellenségesebb álláspontot foglalnak el az Egyesült Államokkal és Ukrajnával szemben, s ezeket Oroszországnak szóló kedves szavakkal kombinálják”, épp úgy, ahogyan Mečiar is beszélt az 1990-es években a szlovák EU-csatlakozásról: „Ha a Nyugatnak nem kellünk, majd megyünk keletre”. Az újságíró arra is emlékeztet, hogy Fico 2006-ban a korábban Mečiarral szövetkező Szlovák Nemzeti Párttal alakította meg első kormányát.

Higgins ugyanakkor elmondja azt is: a kormány pedig épp az ellenoldal kezdte lehúzni a mocsárba a szlovák politikát – mégpedig azzal, hogy a 2018-as Kuciak-gyilkosság után az egész kormányt kollektíve újságírógyilkosoknak nevezték. 

Nem csak Robert Ficót, hanem mindannyiónkat gyilkosoknak neveztek”

– idézi egy cseh lapból Kaliňák minisztert Higgins. A miniszter azt is mondta: „Ha ugyanazzal a mércével mérnék, mint ők annak idején, akkor azt mondanám, hogy ők gyilkosok.”

A cikk végén szót kap Iveta Radičová exminiszterelnök is, aki szerint „sok demokrácia halad a fekete lyuk felé”, így például Magyarország vagy Hollandia is. „Ez a változás mindenhol zajlik” – kesereg Radičová.

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­k­e­l­d­ ­a­­ ­s­z­­e­x­i­­ ­­­p­­­u­n­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
csapláros
2024. május 21. 08:34
Tommaso 2024. május 20. 22:48 ..."A TELJESEN BEKATTANT csapláros egyre nagyobb baromságokat beszél."... EZZEL semmit nem cáfoltál abból, hogy ismétlem 1. Ausztria épített vasfüggönyt 2. Semmi közünk hozzá, hogy ki épít keletre vasfüggönyt 3. Nekünk FELESLEGES és nálunk nem lesz keletre vasfüggöny, egyrészt, mert Ukrajna amúgy is egy szarrá rombolt, lőporos hordó pusztaság másrészt a ruszkik tudják, hogy mi vár rájuk, ha az ukrán aknamezőkön A MI KEDVÜNKÉRT átvágnának: véres ellenállás. De te az érvekhez segghülye vagy, amit TROLLKODÁSSAL akarsz pótolni. De még ehhez is hülye vagy.
5m007h 0p3ra70r
2024. május 21. 08:30
»Tommaso 2024. május 20. 22:54 Vajon mit szólnának a magyar emberek« Vajon mit szólnál, ha tudatosulna benned, hogy nincs velőállomány a koponyáűrödben, Gumby?
5m007h 0p3ra70r
2024. május 21. 08:25
»kokrowatz-0 2024. május 20. 23:22 nem kell ebbe nagyot belelátni. fico egy akkora korrupt populista rohadék, hogy jobbról-balról nyílik a bicska a zsebben.« És csak a KGB szavazott rá a választásokon. Aha. Na eriggyé rajzolni hülyegyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!