Rájöttek, miért süketült meg Beethoven

2024. május 13. 11:22

Egész elképesztő a magyarázat.

2024. május 13. 11:22
Ludwig van Beethoven

Nyitókép: Austrian Archives (AA) / IMAGNO / APA-PictureDesk via AFP

Utólag szerencsésnek mondható, hogy Beethovent a halálos ágyán sem hagyták békén a rajongói, és egyikük több hajtincsét is levágta a zeneszerző szenvedései közepette. Egy kutató ugyanis most a legkorszerűbb technológiával vizsgáltatta meg Beethoven igazoltan saját hajtincsét, hátha ki tud valamit deríteni a zeneszerzőt kínzó betegségekről. Beethovenről ismert, hogy harmincéves korára szinte teljesen megsüketült, élete nagy részében pedig kínzó emésztőrendszeri gondoktól szenvedett: rettenetes görcsök kínozták, állandóan hasmenése volt. 57 éves korában meghalt.

William Meredith, a San Jose State University Beethoven-kutatóközpontjának igazgatója vezette a kutatást, és kiderült:

a hajtincsben extrém magas volt az ólomtartalom. Az egyikben grammonként 258 mikrogramm, a másikban 380 mikrogramm – összevetésül: a normális érték kevesebb mint 4 mikrogramm grammonként.

Eszerint Beethoven nagy ólomterhelésnek volt kitéve. A zeneszerző hajában továbbá az arzéntartalom a normális érték 13-szorosa, a higanytartalom pedig a 4-szerese volt, de az extra sok ólom önmagában is megmagyarázza az emésztési problémákat és a megsüketülést.

(via New York Times)

 

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. május 13. 16:55
Vazul 2.0.
goldie-2
2024. május 13. 16:43
Ezek szerint masszívan mérgezte valaki.
pintyoke-2
2024. május 13. 15:29
Nem is volt süket, csak unta hallgatni az ifjú tehetségek remekműveit.
fogas paduc
2024. május 13. 14:43
plumbum - ólom - plumber-vízvezeték szerelő. továbbá az edényeket ólom mázas festékekkel festették. Ezt nálunk is csak mintegy 30-40 éve tiltották be. Azonkívül nálunk is alkalmaztak ólomcsöveket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!