Lovagi játékok Várgesztesen

2015. szeptember 08. 15:08

Lovagi játékokat és magyar-török hadijátékot tartanak szombaton a Nagy Lajos király korában épült vár tövében a Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen.

2015. szeptember 08. 15:08

A délelőtt tíz órakor kezdődő fesztivált 16. századi fegyverbemutatóval nyitják meg, majd a végvári vitézekről szóló komikus történetet láthatnak az érdeklődők. A gyermekeket bábelőadással szórakoztatják. Délután gyermek- és asszonyrablás, török fegyverbemutató és vásári rajtaütés színesíti a programot. A mesterségek utcájában az érdeklődők interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg a régmúlt idők kézműves technikáival.

 
Várgesztes a Vértes észak-nyugati csücskében, Tatabányától 17 kilométere található, közel 600 fős település. A községtől délre található erődítményt 1342 körül építették, amikor Nagy Lajos király utasítására a Csák nemzetség vára helyén egy vadászkastélyt alakítottak ki. A létesítmény a török háborúk alatt többször gazdát cserét, majd a lakosság a kövek egy részét a környékbeli építkezésekhez elhordta. Az épület jelenleg omlásveszély miatt nem látogatható, felújítása szerepel a Nemzeti Várprogram 2017-ben induló, második ütemében, mely során helyreállítási és korszerűsítési munkákat végeznének a váron.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!