Annyira bezöldültek a brüsszeli központi tervezők, hogy csak a földlabdás karácsonyfa termelőinek járna támogatás

2020. május 08. 14:17

Nem számíthatnak többé uniós forrásra a karácsonyfának szánt fenyő termesztéséből élő gazdálkodók, Brüsszel ugyanis nemrég úgy döntött, csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe a területalapú hozzájárulás. A Magyar Nemzet csütörtöki számában kiemeli, hogy a több száz érintett hazai termelő ugyanakkor nem marad támogatás nélkül, a kormány a hazai költségvetésből új konstrukció elindításán dolgozik. A terv nem veszi figyelembe a piaci trendeket és a fogyasztói igényeket, illetve azt sem, hogy a földlabdás megoldás nem minden esetben számít természetbarátnak.

2020. május 08. 14:17
null
Oláh Dániel

Hiperaktív zöldítés

Az Európai Bizottság (EB) kizárta a hagyományos karácsonyfa-termesztést a támogatható ágazatok köréből, így a fenyőültetvények gazdái ettől az évtől kezdve nem vehetnek igénybe uniós hozzájárulást, olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

Brüsszel még tavaly döntött így, az EB állásfoglalása szerint ugyanis nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa-termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik. A döntés számos magyar gazdálkodót érint, itthon ugyanis mintegy háromezer hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa célú fenyőtermesztés. Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint az ágazat szereplőinek nincs okuk a kétségbeesésre, a tárca ugyanis a kieső uniós támogatás pótlására nemzeti forrásból biztosít hasonló kerettel úgynevezett csekély összegű támogatást. Az új konstrukció kidolgozása még tart, az azonban már most biztosra vehető, hogy az összeget a karácsonyfa-ültetvények mérete, vagyis a hektárszám alapján számítják majd ki.

Az EB döntése abba az irányba terelné az uniós termesztőket, hogy a hagyományos vágott fenyő helyett a földlabdás típusra álljanak át. Ez azonban a piaci szereplők szerint a kereslet szempontjából nem túl megalapozott elvárás. Korábban sokan azért választották ezt a típust, mert hosszabb ideig friss maradt, a nordmannfenyő széles körű elterjedésével azonban ezt az előnyét is elveszítette. A földlabdás karácsonyfa szállítása, tárolása ráadásul számos vesződséggel jár.

Nincs különösebb értelme

Az ötlet azért különös, mert amint azt a Makronómnak még karácsonykor Megyeri Szabolcs kertész elmondta, a fenyőfa abból a szempontból nem sokban különbözik a sárgarépától és a töktől, hogy azokat is úgy termesztik, hogy újat ültetnek a helyükre. A népszerű kertész szerint környezetvédelmi szempontok miatt felesleges földlabdás fenyőt vásárolni.

Fotó: Földházi Árpád

Azt is elárulta, hogy a földlabdás karácsonyfák iránti növekvő kereslet miatt sok fakitermelő elkezdett ilyen termékeket előállítani, de ők többnyire nem kertészetileg helyes módszerrel földlabdázott fenyőket készítenek, hanem a gyökeret átvágva szedik ki a fákat, sokszor műanyag zsákba téve vászonzsák helyett.

Megfogalmazása szerint ez kertészetileg „horror, barbár folyamat”.

A rossz eljárásmód miatt ezek a fenyők sem maradnak meg sokáig, legfeljebb nyolc hétig, ami persze több, mint a kivágott fák élettartama, de nem szabad arra számítani, hogy kiültetve évekig életben marad a növény. A termelők azért csinálják így, mert nem lehetne eladni nagy mennyiségben a megfelelő módon alávágott fákat, a tényleg szakszerű földlabdás megoldással túl drága lenne a legtöbb fogyasztó számára.

(MTI, Makronóm)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorin
2020. május 11. 15:46
A kidobott fenyőfe megy a hulladéktelepre, ahol válogatás után az égetőbe (ha nem, akkor miért nem?) ami maga az energifatermelés megvalósítása, egy közbenső gazdasági fokozattal. Azaz bohóckodunk energifákkal, az erre a feladatra tökéletesen alkalmas fenyőt és karácsonyfát meg kivonjuk ebből, hiszen az úgy lesz sötétzöld. Persze érthető, ha olyan a zöld koncepció, hogy telepítjuk az ingadozó termelőt (szél/nap), majd mellé kiszolgáló szénerőművet, mert az a zöld, az egyenletes nukleáris helyett, mert az nem zöld.
zoz
2020. május 11. 14:54
1, úgyis kiszárad. 2, városba hova ültetik 2.-ra vagy a 3.ra ? 3, Ha répát termelnek fenyő helyett, és a műanyagot veszik meg az még rosszabb. 4,...
Gregorius
2020. május 11. 14:54
Nálam a csúcstartó földlabdás két évet bírt a kertben, bár minden utasítást betartottam. Azóta lemondtam róluk, bár vagy négyszer próbálkoztam.
citizen12
2020. május 11. 14:01
Ha a karácsonyfa eladása jó üzlet, akkor karácsonyfa-ültetvényeket tartanak fenn az ebből hasznot húzó vállalkozók, hogy évről évre tudjanak fát eladni. (Ez így is van.) Tehát a vágott karácsonyfa biznisz éppenséggel környezetbarát, mert a fenyőfaültetvények fotoszintetizációja miatt szén-dioxid lekötésével és többlet oxigén termelésével jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!