Újrahasznosítás felsőfokon: használt maszkokból készülő útépítő anyag

2021. február 06. 22:32

Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai sorozatban állnak elő a jobbnál jobb ötletekkel a hulladék újrahasznosítás területén. Már korábban is felhasználtak cigarettacsikkeket, eldobott autógumikat vagy építési törmeléket, és ezeket nagy teljesítményű közúti anyagokká formálták. Legújabb projektjük igen nagy jelentőséggel bír, ugyanis a szakadt egészségügyi arcmaszkokat használnák fel egy olyan útépítési anyag készítéséhez, amely mérnöki szemmel egyedülálló. Lássuk be, egy második éve tartó pandémia idején bőven lenne miből dolgozniuk.

2021. február 06. 22:32
null

A kutatócsoport szerint naponta 6,8 milliárd eldobható maszkot használnak fel világszerte, amivel hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Így a tudósok arra törekedtek, hogy feldolgozzák ezen hulladék nagy részét, és egy úgynevezett újrahasznosított beton adalékanyagot (RCA) készítsenek belőle. Építési törmelékkel összedolgozva aljzati munkálatoknál, valamint az aszfalt rétegek kiöntésekor lehetne alkalmazni.

A csapat különböző összetételekkel kísérletezett az RCA előállítása során, melyek különböző koncentrációjú, nem műszálas, aprított arcmaszkokat tartalmaztak. Az ideális keverékbe végül 1 százalék aprított arcmaszk került, amely a tesztelések során megfelelt a szükséges útépítési előírásoknak egy három rétegű út esetében. Ezenkívül a csapat megállapította, hogy a maszkok hozzáadása az RCA keverékhez jelentősen javította az anyag hajlékonyságát és rugalmasságát.

A kezdeti tanulmányban a megvalósíthatóságát vizsgáltuk annak, hogy az egyszer használatos maszkokat hogyan tudjuk feldolgozni az útépítési anyagokban, és nagy örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak, hogy lehetséges, de még valós mérnöki előnyökkel is jár – mondja Dr. Mohammad Saberian, a tanulmány első szerzője.
Reméljük, hogy ezáltal még több ajtó kinyílik majd előttünk, és egyre több egészségügyi és biztonságügyi eszközt – a manapság gyakran használtak közt – fogunk találni, melyek alkalmasak az újrahasznosításra  tette hozzá Dr. Saberin.

A tudósok szerint, ha ebből az új anyagból megépítenének egy 1 kilométer hosszú kétsávos utat, akkor körülbelül 3 millió kidobott maszkot használhatnának fel, és ezzel 93 tonna hulladékot hasznosítanának újra, ami nem kerülne a hulladéklerakókba. Nyilvánvaló, hogy a használt maszkok összegyűjtésének és közúti anyaggá történő átalakításának logisztikája már egy teljesen új kihívást jelent. A szakértő csapat reméli, hogy a tanulmány közzététele is segíthet abban, hogy másképp tekintsünk a világjárvány miatt kialakult helyzet következményeire, melyek a környezetünket érik ezekben a vészterhes időkben.

Jie Li professzor, a kutatócsoport vezetője így nyilatkozott:

Tisztában vagyunk vele, hogy még akkor is, ha az emberek a megfelelő előírások mellett szabadulnak meg a maszkoktól, azok hulladéklerakókban vagy hulladékégetőkben végzik. A COVID-19 járvány nem csak egy globális egészségügyi és gazdasági válságot idézett elő, hanem drámai hatással volt a környezetünkre is. Ha a gazdasági körforgás gondolatát be tudnánk vezetni ebbe a jelentős hulladékproblémába is, akkor kialakíthatnánk azokat az okos és fenntartható megoldásokat, amire szükségünk van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!