Mészáros zászlaja alatt segítenek magyar cégek a horvátországi földrengés károsultjainak

2021. április 20. 21:19

A Mészáros Csoport kezdeményezésére 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy egymillió euró (360 millió forint) értékben 120 teljesen felszerelt és bútorozott lakókonténerrel segítsék a tavalyi horvátországi földrengés károsultjait, a kedden átadott lakókonténerek több mint 200 ember lakhatását oldják meg.

2021. április 20. 21:19
null

Az adománnyal olyan károsultaknak segítenek, akiknek a háza életveszélyessé vált, vagy súlyosan rongálódott.

A lakókonténerek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közvetítésével érkeztek a térségbe, és jutnak el Petrinja, Glina és Sziszek (Sisak) városába, annak érdekében, hogy a károsultak megfelelő körülmények között tudják átvészelni az újjáépítés időszakát.

Lehel László, a szervezet vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a konténerek közül 108-at fűtéssel, két ággyal, asztallal, illetve székekkel és szekrénnyel szereltek fel, 12 közülük szaniterkonténer.

Hatvan lakókonténert a horvát polgári védelem részére adtak át. Ezeket különböző, a fölrengés által érintett településeken állítják fel, Petrinja, valamint Glina városban és azok térségében. Hatvan konténer Sziszek városába kerül, ahol egy konténerváros épül, ennek előkészítő munkálatai hamarosan befejeződnek, tette hozzá.

Mészáros Lőrinc üzletember az átadást követő sajtótájékoztatón elmondta: ő Horvátországba nem turistaként szokott járni, hanem barátként.

Amikor a katasztrófa megtörtént, azonnal azon kezdtek gondolkozni, hogyan tudnának segíteni, mondta el, hozzátéve, hogy ez már a második adományuk, korábban egy nagyobb élelmiszer-szállítmányt is küldtek.

Tomo Medved horvát miniszterelnök-helyettes, a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetője megköszönte a magyar vállalkozóknak és embereknek az adományokat, és hangsúlyozta a magyar kormány támogatását egy iskola és egy templom felújításában.

Kiemelte: eddig 2000 lakókonténert állítottak fel a földrengés sújtotta területeken, és 15 úgynevezett konténertelepülést hoztak létre, valamint további kettő megépítését tervezik.

A mostani 120 lakókonténer mellett Magyarország korábban már adományozott 56 lakókonténert a földrengés károsultjainak, emlékeztetett.

„Biztos vagyok benne, hogy minden lakos, ezen a területen megtalálja majd a legjobb módját annak, hogy kifejezze háláját és tiszteletét azokért az adományokért, amelyeket a legnehezebb időkben önöktől kaptak” – fogalmazott Medved.

Az adományozók listája: A-Híd Zrt., Belfry PE Kft., Duna Aszfalt Zrt., EB HUNGARY INVEST Kft., Épkar Zrt., EuroAszfalt Kft., Fejér-B.Á.L. Zrt., FK-Raszter Építő Zrt., Horváth Építőmester Zrt., HUNÉP Építőipari Zrt., Laterex Építő Zrt., Magyar Építő Zrt., Market Építő Zrt., Pharos95 Kft., Mészáros és Mészáros Kft., Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft., R-Kord Építőipari Kft., Soltút Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Szabadics Zrt., V-Híd Építőipari Zrt., West Hungária Bau Kft., ZÁÉV Zrt.

December 28-án és 29-én két erősebb, 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Közép-Horvátországot,

amelyet számos utórengés követett. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozatuk és 28 sérültjük volt. A térségben több mint 39 ezer épület sérült meg, a károkat 5,5 milliárd euróra becsülte fel a kormány, amely január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 22. 10:49
Ma olvastam, hogy Lölő és Andrea immár hivatalosan is egy párt alkotnak. Na meg azt is, hogy akik látják öket a harmóniát a szerelmet és az egyetértést látják rajtuk.Idáig a hivatalos rész és most jöjjön az én véleményem. Lölő a maga "intellektuális" nagyságával és túl képzettségével még csak-csak kompenzálódik mert rengeteg pénze van. De az életkora, a megjelenése a kinézete, legyünk őszinték egy mezei gázszerelőnek felel meg. Andrea pedig egy kifejezetten dekorativ, okos művelt hölgy akit rémálmaiban sem tudtam volna elképzelni amint Lölő éppen rajta nyüglődik ...................................................na és akkor Andrea, hogy a bizinyitványt magyarázza, elmondja, hogy az ö apukákja egy rendkivűl okos , intellektus és ö a férfiakban is ezt keresi. Na és ez lenne a Lölő akinek jó esetben van egy ipari iskolai végzettsége és egy falusi háttere, gyökere. Szóval röhögő göcsöt kaptam amikor ezt olvastam, kedves Andrea, ne harudjon, hogy nem hiszek Önnek, de mivekl okos asszonynak tartom, megértem, hogy elbűvőlte Önt, hogy egy magán géppel elvitték Dubajba, ott Lölő megszervezte, hogy még a nagy hotel disz kivilágitása is Önnek szóljon és hát élete végéig királynőként élhessen. De ha valami porszem kerülne a gépezetbe és Orbán Viktort valami csoda folytán mégis leváltanák jövőre, akkor megnyugtatom, hogy mindez egy álom marad és a valóság, az lesz, hogy Ön sokáig a börtönt fogja látogatni ha a párjával akar majd találkozni. Ezért azt javasolom Önnek, hogy a választások végéig ne menjen férjhez !
Valandil
2021. április 22. 00:59
Annyira nem bíznék ebben: képesek a horvát történelmet úgy bemutatni, hogy a magyarokat 1 szóval sem említik. A szerbekkel foglalkoznak (nem csak a XX. szd-ban), Velencével is, Magyarországgal nem.
Teréz A Piréz
2021. április 22. 00:59
Mészáros Lőrinc minden adománya mellé nagyobb szabású reklámkampányt kell kerekíteni. Hiteltelenítenni kell a moslékkoalíció abbéli törekvéseit, hogy tolvajnak állítsák be.
teklapavle
2021. április 21. 19:11
"Mint a baloldal idején..." "A baloldal is korrupt volt, sőt." "A moslékbal még rosszabb lenne." Pár erős indok amiért a Fidesznek bármit elnézünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!