Minden eddiginél nagyobb szükség van a kiberbiztonsági szakemberekre

2021. június 09. 23:04

A Cyber Seek, az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának (U.S. Commerce Department) technikai munkakövető adatbázisa és a CompTIA kereskedelmi csoportja szerint 2021 májusáig csaknem 465.000 nyitott pozíció vár betöltésre az amerikai kiberbiztonság területén.

2021. június 09. 23:04
null

A szakemberek elmondták, hogy egyre több „internetes őrre” van szükség a magánvállalkozásoktól kezdve a kormányzati ügynökségekig, leginkább Kalifornia, Florida, Texas és Virginia területén.

Ahhoz, hogy valaki a kiberbiztonság területén dolgozzon, nem kell technológiai diplomával rendelkeznie

– mondta Tim Herbert, a CompTIA kutatásért felelős alelnöke. Hozzátette: „Csak egy olyan emberre van szükség, aki rendelkezik a megfelelő képesítéssel és elkötelezettséggel a munkája iránt.”

A magas fizetés ellenére is nagy a munkaerőhiány

A San Diego-i egyetem kiberbiztonsági oktatója, Michelle Moore elmondta, hogy egy nyolchetes tanfolyam elvégzésével könnyen elsajátítható a munkához szükséges tudás: 

A kiberbiztonság nem rakétatudomány, de nem úgy működik, mint a legtöbb állás, amire jelentkezünk.

Ilyen munkával évente körülbelül 60.000 és 90.000 amerikai dollárt kereshetnek meg, ami a jelenlegi árfolyam szerint 17 és 25 millió forintot jelent. Mégis, alig találnak olyan embert, aki képes lenne betölteni a nyitott pozíciókat, leginkább azért, mert hiányzik a megfelelő képzettség.

A kiberbiztonsági szakemberek hiányának másik oka az, hogy az informatika szakos hallgatók a diploma megszerzése után gyakran más területet választanak karrierjük kiépítésére. Leginkább a szoftverfejlesztés, mesterséges intelligencia, robotika vagy adattudományok területére esik választásuk, és nagyon kis százalékban a kiberbiztonságra.

A cégeknek egyre több hackertámadással kell megbirkózniuk

A szakemberek iránti hirtelen keresletnövekedés azután jelentkezett, hogy a közelmúltban mind a kis és nagyvállalkozások megtapasztalhatták az agresszív hackertámadások okozta károkat. A támadások közkedvelt megoldása az úgynevezett zsarolóprogram, melyet a sebezhető hálózatokra és rendszerekre fejlesztenek ki és a privát adatok közzétételével fenyegetve csikarnak ki jelentős összegeket a cégektől.

2019 első felében több, mint 70 ilyen támadást hajtottak végre az Egyesült Államokban, melyek többsége helyi önkormányzatok ellen irányult. Tavaly a Barnes & Noble könyvkereskedő vállalat, a Mariott szállodalánca és a Twitter is olyan támadások áldozata lett, melyekben ügyfeleik személyes adatai kerültek napvilágra. 

A hónap elején pedig a Colonial Pipeline szenvedte el a valaha tapasztalt legsúlyosabb kibertámadást. A hackerek célpontja az a finomított olajvezeték-rendszer volt, mely körülbelül 9000 km hosszú hálózatán keresztül naponta 2,5 millió hordónyi benzint és egyéb üzemanyagokat szállít az ország déli és keleti államaiba. A támadók 5 millió dolláros váltságdíjat követeltek, amit meg is kaptak a cégtől. Mivel a hálózatot napokra megbénították, jelentős üzemanyaghiány lépett fel az USA több területén is. 

Joe Biden kormánya most a támadásra válaszul elkezdett együttműködni az ország számos földalatti hálózatát működtető cégével, hogy rendszereiket megerősítsék a jövőbeli kibertámadások elleni hatékony védekezés érdekében.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tacsi90
2021. június 16. 13:04
dehogyis...gyári melósokra van szükség, megmondta orbán viktor is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!