A Renault töretlenül halad az elektromos autópiac élére

2021. július 03. 16:57

A Renault bejelentette, hogy partneri hálózatát két új kapcsolattal is bővítette az elektromos jármű akkumulátorok tervezésével és gyártásával kapcsolatban. A francia autógyártó vállalat folyamatosan törtet előre, hogy piacvezető pozícióhoz jusson az elektromos járművek fejlesztése és eladása területén.

2021. július 03. 16:57
null

Az egyik újdonsült partnere a kínai Envision AESC, amelybe 2 milliárd eurót fektetett be a Renault, hogy a legújabb technológiák szerint, biztonságos, versenyképes és alacsony szén-dioxid-kibocsátású akkumulátorokat gyártsanak az elektromos modellekhez. 

A zöld technológiákkal foglalkozó vállalat székhelye Sanghajban található, de már épül az észak-franciaországi Douai-ban egy hatalmas gyár is, ahol a munkálatok zajlanak a jövőben. A létesítmény várható teljesítménye 2024-re 9 gigawattóra lesz, ami 2030-ig akár 24 GWh-ra is növekedhet. 

A Renault másik új partnere a Verkor nevű francia vállalat, amely szintén egy gigagyárat épít Franciaországba. A francia Grenoble városában alapított vállalatban 20 százalékos részesedést szerzett a Renault, ami megalapozta a közös munkát. 

A partnerségük keretében 2023-ban megkezdődik az első gigagyár építése, ami az első évben 50 GWh-t fog termelni, melyből 20 GWh a Renault csoportnak jut. A gyár üzemeltetése mellett a háttérben is fognak további kutatási és fejlesztési folyamatokat végezni, melyek az innovatív akkumulátorcellák és modulok tervezésére összpontosítanak.

A Renault ugyan legelőre akar törni a versenyben, de elég komoly versenytársai akadnak. A német Volkswagen márciusban jelentette be, hogy az évtized végére számos gigagyárat (várhatóan hatot) kíván létrehozni Európában, melyek együttesen akár 240 GWh-t is képesek termelni, ami nagy valószínűséggel elég lesz az ellátási lánc igényeinek kielégítésére.

Mindkét autógyártó cég jól pozícionálta magát és helyesen látja a piaci folyamatokat, ugyanis a légszennyezés leküzdése érdekében valószínűleg egyre több elektromos járművet fogunk látni az utakon. Ezeket ugyan egyelőre csak egyéni döntés szerint vásárolják meg a fogyasztók, azonban nem kell sokat várni, hogy kormányzati intézkedések is beálljanak az elektromos járművek mögé. 

Az Egyesült Királyság például bejelentette, hogy 2030-tól leállítja az új dízel, benzin üzemanyaggal hajtott személygépkocsik és kisteherautók értékesítését. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően az elmúlt 1 évben rekordmennyiségű, 41 százalékos növekedés volt tapasztalható az elektromos autók regisztrálásában Európa-szerte. Szakértők szerint az évszázad közepére pedig 875 millió elektromos személygépjármű lesz az utakon. Láthatjuk tehát, hogy a szén-dioxid-semlegességi célok mennyire át tudják alakítani a közúti közlekedés globális helyzetét.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!