Új-Zéland nem szállít több haditechnikai felszerelést Ukrajnának

2022. szeptember 28. 10:34

Nincs semmijük, amit Zelenszkij kér, így nem is adhatnak.

2022. szeptember 28. 10:34
null

Új-Zéland tevékeny részese az Oroszország elleni szankciós politikának, de további katonai jellegű támogatást nem áll módjában biztosítani Ukrajnának. Az ország eddig sem a halálos fegyverek szállításáról volt híres: a háború kezdete óta 1000 testpáncélt, mintegy 500 sisakot és 570 katonai, terepszínű mellényt ajánlottak fel.

Egy újságírói kérdésre, amely szerint fontolgatja-e a kormány a további haditechnikai szállítmányokat Ukrajnába, Peeni Henare védelmi miniszter úgy fogalmazott:

abban az esetben, ha Ukrajna olyasmit kér, amit módjukban áll teljesíteni, igen,

ellenkező esetben nincs értelme a további fegyversegélyekről beszélni Új-Zéland kapcsán. „Alapvetően rakétarendszerekre van szükségük, így semmi olyat nem kérnek, amivel mi rendelkeznénk” – mutatott rá. 

Jacinda Ardern miniszterelnök hasonlóképpen nyilatkozott. Mint mondta, Új-Zéland továbbra is támogatja Ukrajna küzdelmét, de

elsősorban a szankciós politikában számíthatnak rá, amelynek része az is, hogy mintegy ezer orosz oligarchát és politikai szereplőt kitiltottak az ország területéről.

Ebből egyébként támadt némi konfliktusa az új-zélandi ellenzék vezetőjével, aki azt követelte, hogy tiltsák ki az orosz nagykövetet is, amire azonban a miniszterelnök nem volt hajlandó. „Ez nem lenne a legésszerűbb döntés” – fűzte hozzá.

Fotó: Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő
MTI/EPA/Bloomberg Pool/Chris J. Ratcliffe

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2022. november 17. 08:55
Ne kerülgessük a forró kását, ezek putyinisták!
ujferi
2022. november 17. 08:53
Ez arról szól egyébként, hogy a tél közeledtével a németek és Európa nagyon könnyen meggondolhatta volna magát és kiegyezhetett volna Oroszországgal. De miután Amerika felrobbantotta a vezetéket, minden egyezkedés hiábavaló, és Európa az amerikai gáznak lesz kiszolgáltatva, vagyis teljes amerikai függőséget alakítanak ki. Európa gazdasága meg megy a kukába, mert drága importgáz mellett nem fognak tudni a cégek versenyképesen termelni.
Tibi72
2022. október 19. 10:26
Majd a németek rávezetnek minket, hogy ésszerűbb ha ők használják fel a földgázunkat. Mikor nem az erősebb mondta meg, hogyan menjenek a dolgok?
Giorgione
2022. október 19. 10:26
Azonnali, teljeskörű szankciórendszert kell kivetni Új-Zéland államra és külön minden polgárukra is. EU belépés nix! EU-ba birkahús beszállítás nix!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!