Siker: javulnak a szegénységi mutatóink

2022. október 12. 13:00

Egy kormány sikerességének jó mércéje a súlyos anyagi szegénységben élők arányának alakulása, amelyben hazánk jó helyen állt tavaly az unióban. Persze e kihívásokkal teli időkben új feladatok vannak ezen a téren is.

2022. október 12. 13:00
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Természetesen az utóbbi hónapok, különösen az energiaárak emelkedése óriási kihívásokat okoz, de azt mindenképpen érdemes aláhúzni, hogy 2021-ben hazánk Európa legjobb harmadában szerepelt az anyagi depriváció (viszonylagos hátrány) mutató tekintetében. Ahogyan az 1. ábra is mutatja, azon honfitársaink aránya, akik gazdasági szempontból kihívásokkal küzdenek (nem engedhetik meg maguknak a lényeges tartós fogyasztási cikkek megvásárlását, nem megfelelő lakhatási körülmények között élnek, vagy a lakás környezete nem ideális) kifejezetten alacsonynak számít hazánkban.

1. ábra.
1. ábra.
Magyarország sikere még egyértelműbb, ha a hozzánk hasonló politikai, társadalmi és gazdasági múlttal rendelkező országokkal vetjük össze a hazai mutatót. Ahogyan azt a 2. ábra is megmutatja, a régióban hazánk a negyedik legjobb szegénységi rátával rendelkezik. 10,1 százalékos mutatónknál csak a csehek (6,1 százalék), a szlovákok (9,4 százalék) és a szlovének (9,8 százalék) dicsekedhetnek jobb értékekkel. 

2. ábra.
2. ábra.

A hazai sajtóban sokszor példaképként emlegetett 

Románia ezzel szemben a legrosszabb mutatóval rendelkezik, 20,7 százalékos rátája több, mint duplája a magyar értéknek. 

Ez azt jelenti, hogy déli szomszédunknál kétszer akkora az esélye annak, hogy egy állampolgár anyagi szegénységben fog élni, mint Magyarországon. 

Csak Litvánia tart előrébb

Nem rendelkeznek kedvező értékekkel azonban a szintén sokszor mintaként felhozott balti államok sem. A lettek esetében 19,5 százalékon áll a mutató értéke, az észteknél 17,7 százalékon, és még a trió legjobbjánál, a litvánoknál is másfélszer magasabb, 15,3 százalékos a deprivációs ráta, mint nálunk. 

Magyarország kedvező mutatója az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikájának egyértelmű bizonyítéka. Négy év alatt, azaz 2017 és 2021 között ugyanis egyedül Litvánia tudott nagyobbat előrelépni a szegénység visszaszorítása terén, mint hazánk. 

Ahogyan a 3. ábra is mutatja, Magyarországon négy év alatt 1,1 százalékponttal csökkent az anyagi deprivációban élők aránya. Ennél csak az említett litván mutató (1,8 százalékpont) kedvezőbb. A dobogó harmadik fokán Szerbia és Belgium áll, egyaránt 0,9-0,9 százalékpontos javulással.

3. ábra.
3. ábra.
A szűkebb, V4-es régióban Magyarország teljesítménye kiemelkedő. Rajtunk kívül csak a csehek tudtak javítani a szegénységi mutatójukon, azonban esetükben jóval kisebb, csupán 0,3 százalékpontos a csökkenés mértéke. Szlovákiában 0,4, Lengyelországban pedig 0,7 százalékponttal növekedett a szegénységben élők aránya ugyanezen időszakban. 

Európa viszonylatában is inkább romlást tapasztaltunk az elmúlt években. Javítani csupán 13 ország tudott a deprivációs rátáján, míg romlást 17 ország esetében tapasztalhattunk. A legnagyobb mértékben a luxemburgiak (2,5 százalékpont), a lettek (1,9 százalékpont) és a portugálok (1,1 százalékpont) életkörülményei estek. 

A felső harmadban egész Európában 

A deprivációban élők aránya a gazdaságpolitika talán egyik legfontosabb indikátora. A szegénységben élők számának és arányának csökkentése minden kormány elsődleges célja kell, hogy legyen. 

Magyarország a régióban a negyedik legjobb mutatóval rendelkezik, és az egész kontinens tekintetében is a legjobb országok harmadában található. Mindkét mutató kedvező képet mutat a hazai folyamatokról és helyzetről. 

A jó magyar eredmények az elmúlt évek teljesítményét dicsérik. Az elmúlt négy évben egyedül a litvánok tudtak többet javítani a szegények anyagi helyzetén, mint a magyarok. Így kijelenthető, hogy a szegénységi mérőszámainknak nem csak az értéke, de a trendje is kedvező irányba mutat.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2022. október 13. 13:30
és 2021-ben a Szerbiában és Svájcban szegénységben élők aránya egy szinten vannak az első ábra szerint akik "nem engedhetik meg maguknak a lényeges tartós fogyasztási cikkek megvásárlását, nem megfelelő lakhatási körülmények között élnek, vagy a lakás környezete nem ideális" ez vagy egy baromság az egész, vagy nem értem miről szól
Akitlosz
2022. október 13. 13:27
"Siker: javulnak a szegénységi mutatóink" Kizártnak tartom. A szerző szokott vásárolni?
stug
2022. október 13. 09:31
"Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!" - Virág elvtárs
minekkellregisztralni
2022. október 12. 20:24
2021-ról szólnak a grafikonok. Hogy mi történik idén és ez hogy fog hatni ezekre a mutatókra, azt valószínűleg csak jövőre tudjuk meg "számszerűleg", addig csak érezzük egyénileg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!