Nem támogatják a németek a fegyverszállításokat

2023. január 24. 13:36

Január elején tette közzé az ARD-DeutschlandTrend a Németországban végzett közvélemény-kutatását, amely szerint a németek többsége már nem növelné a fegyverszállításokat Ukrajnának, és csak minden harmadik német véli úgy, hogy az ukrajnai háború véget ér 2023-ban.

2023. január 24. 13:36
null
Matus Tibor
Matus Tibor
Tíz német választópolgárból hatan (58 százalék) vélik úgy, hogy a háború elhúzódik,

derül ki az infratest dimap reprezentatív felméréséből, amelyet január elején végeztek 1314 választópolgár megkérdezésével. (Az adatokból az is jól látszik, hogy a német politikusok miért nem tudnak jó ideje dűlőre jutni például a modern Leopard 2 tankok szállításával kapcsolatban – a szerk.)

A lakosság vonakodik

Természetesen folyik a vita arról, hogy Németország támogassa-e Ukrajnát harckocsikkal, a német lakosság azonban meglehetősen óvatos a fegyverszállítások bővítésével kapcsolatban. 25 százalékuk érzi úgy, hogy a jelenlegi fegyverrel való támogatás nem elégséges, viszont az egynegyedük (26 százalék) már most is túlzottnak tartja a fegyverszállításokat. A relatív többség (41 százalék) a jelenlegi szintet tartja megfelelőnek.

Ukrajna támogatása fegyverekkel

Érdekesség, hogy a kelet-németek jóval nagyobb arányban ellenzik a fegyverszállításokat.

Az Oroszország elleni szankciók megítélését mutatja az alábbi ábra. Itt is inkább a kelet-németeknek van elegük a szankciókból.

A háború végéről

Mint említettük a német válaszadók 32 százaléka bízik abban, hogy még az idén befejeződik az ukrajnai konfliktus, 58 százalékuk viszont elhúzódó harcokra számít.

A legoptimistábbak ebben a tekintetben a szabad demokrata és a szocdem szavazók, míg a legpesszimistábbak az AFD szavazói.

A legfontosabb kihívások a németek szerint

Nem meglepő, hogy a németek szerint is az ukrajnai háború a legfontosabb kihívás jelenleg a politika számára. A válaszadók több téma közül legfeljebb kettőt nevezhettek meg, és minden negyedik (24 százalék) polgár számára az ukrajnai háború a két legfontosabb politikai probléma egyike. A második helyre egy olyan téma került, amely a háború miatt kapott fokozott hangsúlyt, mégpedig az energiapolitika, energetikai átállás kérdésköre (19 százalék).  

A harmadik helyen egy olyan téma áll, amely 2020 óta mindig az első háromban szerepelt, a környezetvédelem és klímaváltozás (17 százalék). Csak ezután következik az infláció/áremelkedés témája (14 százalék), amelyet a tavalyi év közepén végzett felmérésben jóval többen tekintettek fontos problémának. Ekkor a második helyen állt (23 százalékkal). Lehetséges, hogy az áremelkedések kevésbé hatottak, mint amennyire jó fél évvel ezelőtt féltek tőlük..

A táblázat feltünteti, hogy a fél évvel ezelőtti felméréshez képest hány százalékponttal változott a kérdéskörök prioritása. Érdekes, hogy az ukrajnai háború prioritása jelentősen csökkent, viszont a rangsorban erőteljesen emelkedést mutatott a bevándorlás.

Az inflációellenes csomagról

A németek véleménye szerint a szövetségi kormányuk enyhítő intézkedései összességében még nem elégségesek, minden második (52 százalék) polgár gondolja úgy, hogy nem mennek elég messzire. Az AfD és különösen a Baloldali Párt támogatói elégedetlenek. Velük szemben a Zöldek támogatóinak többsége elégedett, sőt egy nyolc százalékos kisebbség úgy véli, a könnyítések túl messzire mentek.

Komoly kihívást jelenthet a német politika számára az az eredmény, miszerint

a válaszadók 58 százalék szerint a dolgok meglehetősen igazságtalanok Németországban.

Ez a legmagasabb érték 2010 óta, amikor az euróválság korai szakaszában 60 százalék gondolkodott hasonlóan.  

Legegységesebben a németek a nyugdíjkorhatár további emelését (a jelenlegi 67 évről) utasították el, a válaszadók 90 százaléka nem ért vele egyet, és csak nyolc százalék tartaná helyesnek.

Úgy tűnik az, hogy a németek mennyire bizakodnak a következő évvel kapcsolatban, igencsak függ a jövedelemtől. A havi nettó 3500 eurónál nagyobb jövedelemmel rendelkező háztartások 70 százaléka feltételezi, hogy 2023 jó év lesz a számukra. Viszont az alacsonyabb nettó jövedelemmel (1500 euró alatt) rendelkezők esetében többen számítanak inkább rossz évre (45 százalék), mint jó évre (40 százalék).

A CDU/CSU továbbra is vezet a közvélemény-kutatásban

Természetesen rákérdeztek a pártok támogatottságára is. Olaf Scholz kancellár SPD-je 18 százalékot kapna, ahogyan decemberben. A CDU/CSU 29 százalékot kapna (-1), és így továbbra is a legerősebb erő maradna. A Zöldek 19 százalékot érnének el (+1). Az FDP némileg javul, 6 százalékra (+1). Az AfD továbbra is 15 százalékon áll, a baloldal pedig 5 százalékon.  

Érdekesség, hogy hiába vezet a CDU/CSU a pártpreferenciákban, a vezetője Friedrich Merz csupán a középmezőnyben végezne a politikusok versenyében, amit kétség kívül a Zöldek két személyisége Annalena Baerbock és Robert Habeck vezet.

Elégedettség a kormánnyal

Ebben viszont nem állnak jól Scholzék, hiszen a válaszadóknak csak az egyharmada elégedett vagy nagyon elégedett a szövetségi kormány munkájával. Mindenesetre akadt két százalék, akik igencsak elégedettek.

Egy évvel ezelőtt a dolgok még másképp néztek ki. Akkoriban Németországban több választópolgár volt elégedett (46 százalék), mint elégedetlen (37 százalék) az új kormány munkájával. Igaz, alig egy hónapja volt hivatalban a szemafor koalíció - és Oroszország még nem szállta meg Ukrajnát.

 

Végezetül érdemes egy pillantást vetni arra a grafikonra, amely a biztos pártszavazók elégedettségét mutatja a kormánnyal szemben.

 https://lh3.googleusercontent.com/zLGiRnL2ssedR2Pi8unkBgFijEOZPlYLUD7JXZrERhRWikhU2BoF0r865AVwQHo9x4t2jFraTnUSMaqw7hvWDUAvDwrwKMWGPomjWB2_F04uQ-KSkvGDEmhZoMfiputOLMZPFoAR-UjBB947vEN4c5oaFaGnt0QpJXIL6o4mcEcWY9rUe3cYvEH_8EPpEw

(Forrás: tagesschau.de, Grafikonok:infratest dimap)

 

 

 

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
telekaszter
2023. január 25. 10:27
Baerbibock úgyis leszarja a németek véleményét.. :D
Sincero
2023. január 25. 05:10
"Na és?" (Horn Gyula) A fegyverszállítást nem támogatják, de Scholzot megválasztották! Németország = a meghasonlottak büntetése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!