Magyar felsőbboktatás

2018. március 19. 08:07

Németh László
Napi Maxima

Az önismeret és világnézet szakjai azonban nem közömbösek.

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Az önismeret és világnézet szakjai azonban nem közömbösek. Itt nem lehet tűrni, hogy egy idegen líra – akármilyen tudományos mezben is – javainkból és gondolkozásunkból öntudatosan vagy öntudatlanul kiforgasson.”

Németh László: Magyar felsőbboktatás. In: uö.: Két kultúra között. Művelődéspolitikai írások. Budapest: Nap Kiadó, 2015, p. 113.

 

Németh László (1901-1975) magyar író, drámaíró, fogorvos, gimnáziumi tanár. A huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi és szellemi vonulatának a „harmadik útnak” vezéralakja. Hogy mi a harmadik út? Azt 1943-ban még a Püski Sándor féle szárszói találkozón következőképpen válaszolta meg Erdei Ferenc kérdésére: „Tegyük fel, hogy van Új-Guineában egy párt, amely azt vallja, hogy Új-Guineának az angolokénak kell lenni. A másik szerint Új-Guinea csak a hollandok alatt lehet boldog. S most föláll valaki, s azt kérdezi: Nem lehetne Új-Guinea az itt lakó pápuáké? Hát ez a harmadik oldal.”

 

------------------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a maxima@mandiner.hu címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

vissza a teljes nézetre