Anyák napjára

2018. május 6. 08:55

Novák Katalin
Magyar Idők

Az anyaság felelősség, aggodalom, törődés, lemondás, áldozat. Az anyaság büszkeség, gondoskodás, boldogság, szeretet.

„Ültem a kórházi ágy mellett, és néztem, ahogy csepeg a kislányunk karjába kötött infúzió. Sápadt arcát figyeltem, és arra gondoltam, bár átvehetném a fájdalmát, bár hordozhatnám a terheit, bár megkímélhetném őt minden szenvedéstől! Ez egy olyan meghatározó pillanat volt, amikor – immár sokadszor – mélyen átéreztem, mit jelent anyának lenni. Az anyaság felelősség, aggodalom, törődés, lemondás, áldozat. Az anyaság büszkeség, gondoskodás, boldogság, szeretet.

Az anyaság egy olyan hivatás, amelyet egész életünkben tanulunk, és könyvekből nem tanulható meg. Egy napi huszonnégy órás szolgálat az első pillanattól az utolsóig. Olyan hivatás, ahol nincs munkaköri leírás, nincs helyettes és a fizetést sem forintban mérik.

Anyának lenni számomra az élet legszebb ajándéka és legnagyobb feladata. Jelen lenni, akkor és úgy, amikor és ahogy arra éppen szükség van. Terelgetni, de nem elterelni a gyerekeinket, határokat húzni és azokat megtartani, ösztönözni, de nem elbizakodottá tenni, megóvni, de nem túlfélteni, önállóságot adni, de nem magukra hagyni őket, biztonságot nyújtani, de életrevalóságra nevelni, példát mutatni, de nem kényszerpályát. És megtanítani őket szeretni, megmutatni nekik a család erejét és fontosságát. Nem eltékozolni a ránk bízott kincseket. Számomra ezt jelenti az anyaság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre