A vb-nyitányon Magyarország – Dél-Korea 35-27 – Izland és Portugália ellen ennél sokkal több kell!

2023. január 12. 20:26

Férfi kézilabda-válogatottunk számára az első mérkőzésen a győzelem volt a legfontosabb. Dél-Korea ellen a második játékrész azonban kihozta a hiányosságainkat is…

2023. január 12. 20:26
null
Vámos Tamás

Nagy László szakmai alelnök a Mandiner felvetésére a csoport sötét lovának titulálta Dél-Korea válogatottját (erről itt olvashat), ami tény: az első csoportmeccsen van a legtöbb veszíteni valója a mieinknek, hiszen kimondva kimondatlanul mi vagyunk a találkozó esélyesei. Érdekesség: mindkét szövetségi kapitány, a dél-koreaiak portugál mestere, Rolando Freitas és a mieinket irányító Chema Rodriguez most debütál csapatai kispadján – az ázsiaiakat történelmük során most irányítja először külföldi tréner. A mi spanyolunk előnye: korábban évekig a válogatott másodedzőjeként dolgozott nemzeti csaptunk mellett, tehát tökéletesen ismeri Bánhidiéket.  

Ennek megfelelően góllal kezdünk: a Bánhidi Bencével történt szabálytalanság után hetest kapunk, amelyet egyik legrutinosabb játékosunk, Lékai Máté - második nekifutásra - értékesít. De van két rossz hír is: Ancsin Gábor már a 48. másodpercben megsérül – az öltözőbe támogatják, valamint egyenlít az ellenfél is.

A 7. percben azonban már kicsit fellélegezhetünk, hiszen remekül védekezünk, jól támadunk, 5-2-re el is húzunk.

A 10. percben jön a mérkőzés első kiállítása: az algériai játékvezetők Bánhidi Bencét küldik pihenni. A koreaiak rögtön kihasználják az előnyt a jó nevű Kim Dzsin Jung lő szép gólt.

A 13. percben érkezik a jó hír: Ancsin Gábor visszatér az öltözőből, és leül a kispadra.

A komoly magassági fölényünket jelzi: a szélső Rodriguez Pedro is átlövésgólt lő - jelzésértékű: a koreai kapus a 15. percben hárít először. Majd gyorsan szerzünk három gólt (13-8-ra húzunk el), ezt már a koreaiak portugál kapitánya, Freitas sem bírja, az ázsiaiaké az első időkérés.

Az első félidőben többször volt okunk az örömre Fotó: mksz.hu/Kovács Anikó
Az első félidőben többször volt okunk az örömre Fotó: mksz.hu/Kovács Anikó

A 18. percben Bodó Richárdot nyomják ki a bírók két percre, de amíg eredményesek vagyunk, és Mikler Roland (akinek ez a világbajnokság a tizennegyedik világversenye) remekül véd, nincs nagy gond.

A 21. percben már 16-9-re vezetünk, Rosta Miklós is a koreai kapus büntetőhárítása után, a kipattanóból eredményes – a fene sem bánja, csak lőjük be a heteseket… A 22. percben újabb jó hír: a pályára is visszatér Ancsin Gábor, ám pár perc múlva újra a kispadon találja magát. Az ok prózai: kétperces kisbüntetést kapott…

úgy tűnik, lassan megnyugodhatunk: 18-11-re vezetünk.

A szünetben 21-11 ide, a fürge ázsiaiak ugyan nagyon gyorsak, de sok technikai hibával játszanak, mi pedig kíméletlenül kihasználjuk a lehetőségeinket!

SZÜNET UTÁN

A magyar kapuban csere: az első játékrészben négy lövést hárító Mikler Roland helyett Székely Márton debütál a világbajnokságon. Természetesen miénk a játékrész első találata is: Lékai Máté egy remek egyegyezés után lő bombagólt!

Ezek Kim Dong Li kapus percei: míg az első félidőben csupán egy próbálkozásunkat, ebben a játékrészben már öt lövést hatástalanít, és az önbizalmával sincs baj: miután rossz ütemben cserélünk kapust, az üresen hagyot "ketrecünket" egy egészpályás átlövéssel próbálja bevenni, de a labda a kapufán csattan.

Egy pici koncentrációhiány: Ligetvári Patrik révén már a negyedik kiállításunkat „harcoljuk” ki –

A második félidő eddigi mérlege: 7-4 oda, nem csoda, hogy a 43. percben Chema Rodriguez első időkérését jegyezhetjük föl – amely után Székely Márton végre elkapja a fonalat: két koreai lövést is hárít! A 46. percben végre direktben értékesítünk egy hetest – Lékai Márton révén, az utolsó tíz percre pedig 29-21-es vezetéssel fordulunk.

Hol a labda?... Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hol a labda?... Fotó: MTI/Kovács Tamás

A mérkőzés vége előtt három perccel immár nyolc magyar kiállítást számolhatunk össze, ami nagyobb baj: mivel Ligetvári Patrikot ezúttal harmadszor büntetik az algériai játékvezetők, a Veszprém játékosa már a lelátóra kényszerült… De minden jó, ha jó a vége: 4 másodperccel a vége előtt Bujdosó Bendegúz szerzi a találkozó utolsó találatát – a vége 34-27!

Az első félidőben remekül működött a taktikánk, a második harminc perc azonban kihozta a csapatunk hiányosságait – elsősorban ami a nyitott védekezés elleni hatékony játékot illeti. Nem véletlen, hogy a meccs legeredményesebb játékosa, a 7 gólos Lékai Máté szerint csak az első félidővel lehetünk elégedettek, a csapatkapitány szerint is a második játékrészben többet kellett volna labda nélkül mozogni, többet kellett volna segíteni egymásnak, és az is egyértelmű: Izland és Portugália ellen ennél jóval több kell!

A szövetségi kapitány, Chema Rodriguez szerint az első félidőben remekül, koncentráltan játszottunk, a másodikban kicsit döcögött a játék, ráadásul a koreai kapus is nagyon jól védett. A szakember is egyetértett azzal, hogy mindig nehéz egy tornát elkezdeni, örülök, hogy győzelemmel abszolváltuk a mérkőzést. „Megtettük az első lépést, de sokat kell tanulunk ebből a meccsből is – zárt a magyar válogatott szakmai stábjának vezetője.  

Nyitókép Lékai Máté szokás szerint nagyot harcolt Fotó: MTI/Kovács Tamás    

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. január 13. 15:15
Hajrá fiúk!
llnnhegyi
2023. január 13. 15:15
Szép volt fiúk! Értékes a győzelem! A Dél-Korea-i csapat játékosai rendkívül fürgék voltak.
TedBaron
2023. január 13. 10:08
Láttam. Nem voltam elájulva. Azért egy Koreát jobban meg kellett volna verni. Ha továbbra is így fognak játszani és nem kapják össze magukat, akkor sajnos rövid lesz nekik ez a vb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!