Blog del Narco = MENŐ

2011. május 07. 16:22

Soha nem látott horror, soha nem látott média, soha nem látott, az egész világot befolyásoló események – ennél menőbb honlap soha nem lesz a világon.

2011. május 07. 16:22

A sajtó megfélemlítése minden véres konfliktus része, a mexikói drogkartellek azonban tökélyre fejlesztették a módszert. Ha rajtuk múlna, a világ semmit nem tudna a folyamatos öldöklésről. (...)

Ebben a helyzetben az egyetlen megbízható információforrás a vérontásról az internet nehezen ellenőrizhető, névtelen része maradt.
Elsősorban néhány helyben készített blog, amelyek közül magasan kiemelkedik a legnépszerűbb és legvéresebb, a Blog del Narco. Állítólag egyetlen szerzője van, aki állítólag egy műszaki egyetemista Monterreyben, Mexikó harmadik legnagyobb városában, amely 2005-ben még a legbiztonságosabb volt Latin-Amerikában, ma viszont a gyilkolászás egyik regionális központja. Itt azonban végképp nem a szerző valódi neve a fontos, hanem amit mond. Mert ilyen a tömegtájékoztatás történetében még nem volt.

»Összeégett holttest Nayaritban.« »Két fiatalt lőttek agyon Chihauhuában.« »Elütöttek, majd kivégeztek egy férfit.« »Feldarabolt hulla Chilpancingóban.« Ezek a címek egyetlen nap termései a blogon, ráadásul egy kifejezetten csendes napé. Keményebb időszakokban komplett tömegsírokra bukkannak, lenyúzott arcokat húznak rá köztéri szobrokra, szétszórt testrészekkel dekorálják ki egy bevásárlóközpont parkolóját. Ezeket olvasni – és a Google Translate-nek köszönhetően ez spanyoltudás nélkül is megy – olyan, mint élő tudósításokból értesülni az ukrán front vagy a ruandai népirtás mindennapjairól.

A Blog del Narcón pedig nemcsak olvasni lehet a sok vérről, hanem meg is nézni részletesen. Amióta internet az internet, mindig volt egy kis szeglete, amely a borzalmakra specializálódott. Undort keltő betegségek, közúti balesetek felismerhetetlen maradványai, csecsen mindennapok, félresikerült pornóforgatások. Ezeken csak szörnyülködni lehetett, meg eltakarni a szemet, mint a horrorfilmeken. A Blog del Narco célja azonban nem az öncélú ijesztgetés, hanem a precíz dokumentáció.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. május 07. 16:59
Elkeserítő, hogy hova jutott és züllött egy jobb sorsra érdemes szép ország, a drog miatt.
byby
2011. május 07. 16:36
Az USA kezdte, s önagyő fogja befejezni ezt az egész értelmetlen, reménytelen és megnyerhetetlen drogháborút. (Legalizációval természetesen.) Akárcsak az alkoholtilalom, csak ez sokkal tovább tart, de mindkét esetben kizárólag az alvilág húz hasznot belőle. Valójában a tiltott drogok sem ártalmasabbak az alkoholnál, nálunk már pálinkafőzés is engedélyezett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!