Az oktatás területén sokféle módon vagyunk jelen

2012. április 13. 08:52

Magyarországon a piarista rendnek számos iskolája van. Van néhány, ahova kiemelkedő képességű diákok járnak, de általában a magyar átlaggal dolgozunk. Interjú.

2012. április 13. 08:52
Pedro Aguado
Magyar Kurír

Miért látogatott hazánkba?

Körbelátogatom az összes provinciát a földön, hogy képet kapjak a piarista novíciusok képzéséről. Ez egy nyolc hónapos körút. Itt, Magyarországon is találkozok a fiatal piarista jelöltekkel és a nevelőikkel. Négy napot vagyok csak itt, de ez a négy nap nagyon sűrű. Korábban is meglátogattam már a magyar rendtartományt, de most csak a piarista szerzetesjelöltek képzésére és a képzőkre koncentrálok.

Hány piarista szerzetest számlál a rend?


Körülbelül 1900-at, összesen 35 országban szerte a világon. A különféle tartományok nagyon különböző helyzetben vannak. A régebbi alapítású tartományok helyzete stabil, és teljesen más állapotban vannak, mint a most születőben lévők, például Indiában. Vannak nehézségek és reménységek. Nem mondanám, hogy az egyik tartomány jobb, mint a másik, és az lenne a követendő példa, egyszerűen különbözőek. Minden piarista meglehetősen intenzíven él. (...)

A piaristákról az a kép él a köztudatban, hogy iskoláik elitiskolák.


Magyarországon is számos iskolánk van. Nem csak a közismertebb pesti és kecskeméti, hanem ott van a például szegedi, a mosonmagyaróvári, a váci valóban, néhány iskolánk, ahova kiemelkedő képességű diákok járnak, de általában a magyar átlaggal dolgozunk. Gödön pedig szakmunkásképzőt tartunk fenn.

Említette, hogy sokféle feladatot ellátnak. Mivel foglalkoznak még a tanítás mellett?


Magyarországon a fő tevékenységünk a tanítás, rendes, hagyományos iskolákban. De a rend világszerte számos plébániát is tart fenn. És az oktatás területén is sokféle módon vagyunk jelen, foglalkozunk árvákkal, hátrányos helyzetű gyermekekkel is, és kollégiumokat is működtetünk. A fiatalok problémáira kell válaszolnunk, ami fontosabb, mint a formális oktatás. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!