Szakítás a dogmákkal

2012. szeptember 26. 07:29

Megvan a lehetősége, hogy belátható időn belül a jegybank eddigi politikáját kifogásoló szakemberek által emlegetett 3-4 százalék körüli szintre essen az alapkamat a jelenlegi 6,5 százalékról.

2012. szeptember 26. 07:29
Nagy Vajda Zsuzsa
MNO

„A magyar gazdaság szereplői további kamatcsökkenéseket várnak, sőt követelnek, miközben ezt – több kisebb lépésben – az elemzők is lehetségesnek tartják. Ráadásul a jelek alapján a monetáris tanácsban is van fogadókészség a ráta fokozatos mérséklésére. Tehát a lehetősége megvan annak, hogy belátható időn belül a jegybank eddigi politikáját kifogásoló szakemberek által emlegetett 3-4 százalék körüli szintre essen a mutató a jelenlegi 6,5 százalékról. Összehasonlításképpen érdemes megnézni a cseh alapkamatot, amelyet fél százalékra csökkentett a prágai jegybank annak érdekében, hogy a gazdaságot ösztönözze. A magyarországi helyzet nyilván nem tesz lehetővé a sérülékenység és az eladósodottság miatt egy ilyen alacsony mértékű kamatszintet. De akkora különbség sincs a gazdaságok állapota között, amire az egymástól távol eső kamatlábak alapján következtetni lehetne.

Ahhoz, hogy elkezdődhessen hazánkban is a csehekhez hasonlóan a kamatszint hozzáigazítása a valós igényekhez, szükség volt leszámolni a régi dogmákkal és azok hordozóival. Tegnap ez megtörtént.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MikkaMakka
2012. szeptember 26. 14:10
elinflálni a forintot mióta dogmákkal való szakítás?:D
kjkj945
2012. szeptember 26. 13:15
dog ma cica holnap!
bigyomail
2012. szeptember 26. 13:10
Kedves szerző elfeledkezett arról az apróságról, hogy a kormány delegáltjai által az MNB vezetésével szemben átvert kamatcsökkentés felpörgeti az inflációt. Ami jó a kormánynak, mert "leíródik" az adósság egy része, de rossz az embereknek, akiknek minden többe kerül. És ennek, hogy mi szívunk azért, mert a kormány gazdaságpolitikája tarthatatlan és szembe megy a józan ésszel, itt még tapsolnak is! Döbbenetes!
Sándor
2012. szeptember 26. 13:10
Ahhoz, hogy elkezdődhessen hazánkban is a csehekhez hasonlóan a kamatszint hozzáigazítása a valós igényekhez, s zükség volt leszámolni a régi dogmákkal és azok hordozóival. Tegnap ez megtörtént.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!