Pénznyelés

2012. október 03. 08:08

Huszonegy esztendeig pusztíthatott palackból kiengedett szellemként a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény.

2012. október 03. 08:08
Pintér Balázs
Magyar Hírlap

„Huszonegy esztendeig pusztíthatott palackból kiengedett szellemként a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény. A jogszabály nyomán 1991-től legálisan hozhatták be élelmes vállalkozók a »gyümölcsösgépeket«, miközben papíron persze komoly ellenőrzéseket írtak elő. Mégis makacsul tarthatta magát a pletyka, hogy könnyedén manipulálhatók az automaták, és irtózatos összegek kerülnek ki az adóhatóság látószögéből. A gépek lelkét, a fekete dobozokat valószínűleg soha senki nem nyitotta fel, pedig ezekből lenne látható, milyen összegeket nyeltek el a félkarú rablók. A probléma többször felkeltette a számvevők figyelmét is, a számvevőszék 2008-as jelentésében például azt kifogásolta, hogy a szerencsejáték-felügyelet nem követi teljes körűen a pénznyerő automaták útját az előállítástól, avagy a beszerzéstől a gépek megsemmisítéséig.

A kétségbeejtő folyamatokkal szemben az elmúlt években elszigetelten több képviselő is próbált fellépni – őket idővel mind partvonalon kívülre tették. 2010 végén aztán Lázár János állt elő azzal, hogy 200 és 400 milliárd forint közötti (!) »haszonhoz tud jutni egy bizonyos érdekcsoport évente, illetve ennyit tüntetnek el az adóhivatalok és az állam elől«. Nyilván megalapozottan jelentette most ki: ha ezt a kérdést egyszer s mindenkorra meg akarják oldani, gyorsan kell cselekedni, »egyébként félő, hogy a törvényhozás szándékai felpuhulnak«.

Ne legyenek kétségeink, a szigorú jogszabály mögött nemcsak társadalmi és szociális érvek sora húzódik meg, hanem lobbik, pénzemberek kemény harca is. Milliárdosokká lett vállalkozók, ha úgy tetszik, fehérgalléros bűnőzök játszmái. Lázár szavai szerint Orbán Viktor arról is tájékoztatta a kormányt, hogy »súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek azon személyek tevékenységét ille­tően, akik a szerencsejáték-iparba bekapcsolódtak«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. október 03. 17:29
Van egy szerencsejáték felügyelet. Az ő feladatuk az iparág ellenőrzése. S erre minden lehetőségük meg is van. Ha mégsem végezték megfelelően a munkájukat az ugyan nem az iparág hibája. Nem hiszen, hogy sok jobban ellenőrzött iparág lenne az országban a szerencsejáték iparnál.
zsírgyík
2012. október 03. 12:21
Amúgy ez a FIDESZ államszocializmust épít duma nagyon szar! Azért mert visszavesz a bal oldal által külföldi kézbe elkótyavetyélt stratégiai fontosságú cégeket? Vagy azért, mert helyre tesz, törvényileg szabályoz olyan dolgokat amik a "nagy" nyugaton már évtizedek óta hasonlóan szabályozva vannak?
gentry
2012. október 03. 10:11
Senkit sem kényszerítettek arra, hogy gyümölcsös gépbe dobálja a pénzét. Ez megint arról szól, hogy a hatalom akarja megmondani, hogy mi a jó az embernek.
tarackos
2012. október 03. 09:24
"Lázár szavai szerint Orbán Viktor arról is tájékoztatta a kormányt, hogy »súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek azon személyek tevékenységét ille­tően, akik a szerencsejáték-iparba bekapcsolódtak«.”" "Jó lenne hinni abban, hogy nemcsak retorikai elem marad mindez..." "Jó lenne hinni abban, hogy valódi rendteremtés kezdődik." Szerintem egy újságíró ne higgyen hanem tudjon. Ne vegye készpénznek az elsőtitkár elvtárs szavait hanem járjon utána. Neked nem tanítottak ilyesmit az újságíró suliban Balázs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!