Élet elvitelre

2014. április 02. 21:07

Szerintem nem vagyunk felkészülve, hogyan is lehetne felkészülni ezekre, a környezetváltozás hatásaira, és az ennek nyomán elinduló társadalmi változásokra.

2014. április 02. 21:07
Soós Szilárd
reposzt

„Melegedés? Van. Változik ennek hatására valami? Igen. Van összefüggés az emberi tevékenység és a változás között? Igen. Ha igen, milyen mértékű az emberi hatás? Egyre bizonytalanabbak vagyunk a válaszokban. Nagyon valószínű, hogy amúgy is vannak a klimatikus, tektonikus változások. Ez találkozik  a mi életmódunkból fakadó hatásokkal. Mondhatnám, mint az egyszeri szőlősgazda, aki a jégverés után egy karóval verte le a maradék fürtöket mondván: - Nézzük meg mire megyünk együtt Úristen! (...)

A cikk kiindulópontja, hogy a változás társadalmi változásokat is hoz. Ha Hollandia jó része víz alá kerül, akkor költöznek (vagy úsznak), de mindenhol laknak ahová mehetnének. Ha kiszáradnak területek, akkor elmenekülnek onnan (vagy szomjan és éhen halnak) Erőszakos is lesz? Ez szinte borítékolható. Már csak az a kérdés, hogy hová sorolódunk, aki üt vagy akit ütnek. Mindegyik jár némi lelki változással is. Nem gondolom véletlennek, hogy erre majd kialakul valamilyen »pszichedellikus« vallási válasz (már vannak ilyenek, ahol a megtisztulással eltűnik a lelkiismeret furdalás és ez cél) is, ahol az emberi lelkiismeret szerepét át fogja venni valamiféle parancsféleségnek való megfelelés, majd a lelki vezetőm megmondja mi a helyes. (összehasonlításul, a kijelentés vallásokban a feszültséget az Istentől való eltérés okozza és a hozzá visszatéréssel szűnik meg, a megbocsátással, vagy a büntetés elhordozásával. Míg ezekben az újabb vallásszerűségekben emberi csoportoknak vagy vezetőknek kell megfelelni és az attól való eltérés okoz feszültséget) Az emberi psziché feszültségét önmaga nem fogja tudni kezelni. Igazodnia kell majd valamiféle rendszerhez, ahol megmondják mi a jó és igaz. Ennek megfelelően mi a hamis és irtandó. Korántsem a klasszikus megfogalmazású valóságos jó és rossz harca lesz ez. Csak mentálhigiénés feszültségcsökkentés. Magyarul, ha parancsba adják, hogy valakit meg kell ölnöm, akkor azt megtehetem és nem kell rosszul éreznem magam emiatt, mert »jót« tettem. Ha kirabolok, becsapok, elüldözök, elveszek, rabszolgává teszek, megerőszakolok, beköltözök jót tettem, mert ezt kívánta a közösségem etikája. Nem kell rosszul éreznem magam emiatt. Ezekre a változásokra tudok gondolni, ha az előttünk álló időre tekintek. Szerintem nem vagyunk felkészülve, hogyan is lehetne felkészülni ezekre, a környezetváltozás hatásaira, és az ennek nyomán elinduló társadalmi változásokra.

Sajnálom, de nem tudok a földi viszonyokra és viszonyokba vigasztalót mondani. Csak keresztyén teológiait. 2Péter 3.10 De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. 2Péter 3.13 De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!