Szegény gazdagok?

2014. május 02. 12:54

Zavarba ejtő összefüggés, de az USA anyagi gazdagságához képest kifejezetten gyengén teljesít, a születéskor várható élettartam adata csak a jó közepes államok közé sorolja.

2014. május 02. 12:54
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A negatív értelemben »kilógó« országok másik csoportja Közép- és Kelet-Európából adódik, és sajnos a relatíve legrosszabb helyzetű csoportba mi is beletartozunk. Ez a trió Oroszországból, Ukrajnából és Magyarországból áll. Oroszország egy főre eső jövedelme átlagos, Magyarországé valamivel jobb, Ukrajnáé valamivel rosszabb, de mindhárom országot az jellemzi, hogy anyagi teljesítményéhez képest kifejezetten rossz a születéskor várható élettartam adata.

A gyenge adat fő oka a férfiak és különösen az átlagosnál rosszabb anyagi körülmények között élő középkorú férfiak katasztrofálisan önpusztító életformája, az alkoholizmus, a dohányzás és a drogok. És végül a negatív értelemben »kilógó« országok harmadik kategóriájába tartozik a világ leggazdagabb országa, az Amerikai Egyesült Államok. Zavarba ejtő összefüggés, de az ország anyagi gazdagságához képest kifejezetten gyengén teljesít, a születéskor várható élettartam adata csak a jó közepes államok közé sorolja. Ráadásul Amerika nemcsak a legmagasabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező országok egyike, de toronymagasan vezet az egy főre eső egészségügyi kiadások fajlagos mutatóját tekintve is. A leggazdagabb nyugat-európai országoknál egy főre bontva is többnyire sokkal nagyobb összeget fordít egészségügyre, a születéskor várható élettartam mégis jelentősen elmarad azokétól. Az ok részben hasonló az afrikai országokkal kapcsolatban említettekhez. Az Amerikai Egyesült Államok társadalmi egyenlőtlenségi mutatói messze meghaladják a nyugat-európai értékeket, és van egy olyan nagyjából harmincmilliós lélekszámú »under-class« réteg, osztály, amelynek anyagi nyomorúsága egyúttal ennél is súlyosabb önpusztító életformával társul. Elgondolkodtató, hogy a nagyjából hasonlóan »gazdag« Kanada életminőség-mutatói sokkal jobbak, mint Amerikáé. És az is önmagáért beszél, hogy a világon a legtöbb ember az Egyesült Államokban van börtönben.

Érdekes módon Amerikához – s itt az országra gondolok – kapcsolható a pozitív értelemben leginkább »kilógó« két ország is, hisz az Egyesült Államok két ősellenségéről, Kubáról és Vietnamról van szó. Az egy főre eső jövedelem tekintetében Kuba az egyhatodát, Vietnam az egytizedét éri el az amerikai adatoknak, ehhez képest Vietnamban megközelítőleg addig élnek az emberek, mint az Egyesült Államokban, a kubai átlag pedig egy évvel meg is haladja (!) a nagy szomszédét.

A meglepő adatok fő oka, hogy mindkét országban lényegesen kisebbek a társadalmi különbségek, és minden pusztítás ellenére élnek és működnek azok a hagyományos társadalmi közösségek, amelyek lelki, erkölcsi, szellemi értelemben megvédik az egyént. A társadalmak testi-lelki egészségét tehát csak részben határozzák meg azok anyagi lehetőségei, sőt esetenként éppen a testi-lelki egészséget megtartani képes tradíciók meghatározóbbak, mint az anyagi javak bősége. Talán nekünk is érdemes lenne tanulnunk ebből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
homo cogitans
2014. május 03. 21:39
Megnéztem és nem látom, hogy az USA várható élettartamot tekintve olyan vészesen elmaradna a nyugati jóléti államoktól - például Dániát meg is előzi. Belgiumtól és a britektől alig egy évvel marad el. Férfiak 77,4 év, nők 82,2 év a WHO 2013-as adatai szerint. Egy 318 milliós ország esetében ez nem rossz eredmény, persze rasszok, illetve régiók tekintetében vannak különbségek. Az USA a WHO listáján 35-ik, mi pedig 72-ikek vagyunk: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy#List_by_the_World_Health_Organization_.282013.29
magnamater
2014. május 03. 18:44
Az amerikai átlagéletkor szabályozója a feszült üzleti légkör és a maffia, a bűnözés burjánzása.
duzur
2014. május 02. 23:24
Lám-lám, Luxemburg és Liechtenstein pld mernek kicsik lenni és tuti, hogy jobban élnek mint az amerikaiak...
Nemzeti Mutyikos
2014. május 02. 23:08
rovar laciba megint telelotte magat es olyan dolgokba artja magat amihez (szinten) huje. miota lettel rovarba' ilyen penge orvosi kerdesekbe? az usa elettartam ertekei leginkabb a jolet okozta hedonizmus es egeszsegtelen eletmod oka, nem pedig vmi hagymazas lelki meg erkolcsi ertekek miatt. rengeteg allatkiserlet bizonyitotta, hogy az ehezesekkel tarkitott eletmod noveli az elettartamot. a tulzott feherje fogyasztas (hust-hussal) pedig csokkenti azt es noveli a rak es mas vegzetes betegsegek szamat, amire meg szep, hogy tobb penzt kell kolteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!