„Varázstalanítás" ellen

2014. június 09. 13:18

Ha pedig Ferenc pápa tényleg a harmadik világot képviseli, akkor érdemes megnézni, hogy a harmadik világ közvéleménye mennyivel konzervatívabb állásponton van az abortusz, a válás, a homoszexualitás és hasonlók kérdéskörében.

2014. június 09. 13:18
Szilvay Gergely
Talita

„Benedek népegyháza nem jelent üresen kongó templomokat – ugyanis Benedek éppenséggel szembement az üresen kongó templomokat eredményező, német egyházi mainstreammel. Egyébként: a Pew Research Center felmérései szerint Dél-Amerikában a legnémetesebb, legeurópaibb egyház az argentin (tegyük hozzá, Brazília egyháza is részint német adományokból él, nem hiába van számos német származású püspöke). Az a nézet, hogy a szertartásosság és egyértelmű kiállás nem vonzó, legalábbis nem megalapozott. XII. Piusz alatt horribilis mértékben nőtt az amerikai katolikusok száma. Nagy botrányt kavart, amikor Benedek pápa az ókonzervatívnak tartott André Joseph-Leonard püspököt nevezte ki Belgium prímásává. Csakhogy az ő egyházmegyéjének vallási élete sokkal élénkebb volt, szemináriumában pedig háromszor annyi növendék volt, mint a németesebb utat választó egyházmegyékben. (...)

Harmadrészt: nyilván, irányíthat így Ferenc. Csak épp ez épp azzal az imiddzsel ellentétes, amelyet kialakított magáról: azzal, hogy jobban szereti Róma püspökének nevezni magát, meg Bergoglio atyának, aki kollegialitásban igyekszik dönteni mindenről. Az erőskezű menedzser felteszi a kezét? Ha erőskezű menedzser, akkor miért nem nevezi magát I. Ferencnek, aki pápa? És miért irányítja kézi vezérléssel az olasz püspöki kart, miközben korábban kijelentette, hogy nagyobb szabadságot kell adni a püspöki karoknak? Vagy csak azoknak kell nagyobb szabadság, akik az ő szája íze szerint élnek vele? (...)

Ha pedig Ferenc pápa tényleg a harmadik világot képviseli, és mi annyira szeretjük a harmadik világot, akkor érdemes megnézni, hogy a harmadik világ közvéleménye mennyivel konzervatívabb állásponton van az abortusz, a válás, a homoszexualitás és hasonlók kérdéskörében. Ezek szerint a harmadik világ nem a német módira a vevő.

Időnként nekem szegezik: a harmadik világ ezt a stílust érti, amit Ferenc pápa képvisel? Lehet. De akkor miért vannak rendszerint a konzervatívabb állásponton az afrikai püspökök a vitákban? Miért nemzeti hős Srí Lankán Malcolm Ranjith, a legtradicionalistább bíboros, aki végigvizitálta a plébániáit, és megköveteli minden papjától, hogy teljes miseruhát vegyen fel a liturgiához, valamint elrendelte, hogy térdelve kell áldozni? Miért van tele Londonban a régi rítusú mise ázsiai diákokkal? Miért trendi tradinak lenni a fiatalok közt, ahogy az Economist írta? (...)

Remélem, a Szentlélek tudja, mit csinál, és egyszer majd megsúgja nekem is, nekem, aki azt szeretné, ha végre abbahagynánk az állandó reformkényszert az egyházban az örök állandóság javára, valamint abbahagynánk az egyház racionalizálását és »varázstalanítását«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2014. június 30. 19:32
Jav. Egy fontos mondat kimaradt: "Krisztus Urunk határozott ígérete és a Szentírás világos szava miatt tartozik az egyház dogmái közé a pápa tévedhetetlensége." Óriási hazugság! Krisztus soha nem mondta, hogy a pápa tévedhetetlen. Nem is volt akkor még se pápa, se egyház. Se hierarchia. Aztán itt vannak a középkori buja életet élő, embereket gyilkoló, szégyenteljes viselkedésű pápák. Mint pl. Sándor pápa a 16. században. Szerintetek ők is "tévedhetetlen"ek voltak? Muhahahaha
Anti Komcsi
2014. június 30. 19:31
" Krisztus Urunk határozott ígérete és a Szentírás világos szava miatt tartozik az egyház" Óriási hazugság! Krisztus soha nem mondta, hogy a pápa tévedhetetlen. Nem is volt akkor még se pápa, se egyház. Se hierarchia. Aztán itt vannak a középkori buja életet élő, embereket gyilkoló, szégyenteljes viselkedésű pápák. Mint pl. Sándor pápa a 16. században. Szerintetek ő is tévedhetetlen volt? Muhaha
Kiscsillag
2014. június 30. 19:30
Soha nem fogjuk megtudni, miért tanítja azt a római katolikus egyház, hogy halottakhoz lehet imátkozni amikor a Biblia tiltja? A halottak nem tudnak semmiről, hiszen a Biblia világosan tanítja, hogy „az élők tudják, hogy meghalnak; de a halottak semmit nem tudnak . . . semmi cselekedet, okoskodás, tudomány és bölcseség nincs a Seolban, a hová menendő vagy” (Préd. 9:7, és 12). Miféle kitaláció a purgatórium? A tisztítótűzről egyáltalán nem ír a Biblia.
Csomorkany
2014. június 30. 19:29
Úgy ismertél meg, mint aki egy közkeletű elnevezést ki akarna iktatni? :-) De a "rorate-mise" az eredendően egy bizonyos műfaj, egy votív mise, aminek a novus ordoban nincs megfelelője. Ami nem baj, mert ha magyar nyelven fölolvasnák minden hajnalban egy szűk hónapig ugyanazt az evangéliumot, az volna csak a varázstalanítás. Helyette találkozunk a Messiás folyamatos ószövetségi meghirdetésével, amit az egyszerű hétköznapi misék adventben tartalmaznak. Ez viszont egészen varázslatos. A novus ordo esetében nem ezek a teljesen helyénvaló újítások jelentik a problémát, hanem a "novus" jelleg, tehát hogy egy forradalmi gesztussal egyszerre cseréltek le egy csomó mindent, és hogy erre az egyház egyáltalán nem volt fölkészülve. De akik emiatt tiltakoznak, azok elfelejtik, hogy ma már igencsak fölnőtt egy generáció, amelynek a tridenti rítus a "novus". Tartok tőle, hogy a tridenti rítus hirdetői most leginkább pont azokra a forradalmi érzelmekre számíthatnak, amit amúgy leginkább kárhoztatnak a zsinattal kapcsolatban. XVI. Benedek amúgy leginkább a "kontinuitás hermeneutikáját" követelte a zsinattal kapcsolatban, tehát annak a megtalálását, hogy a II. Vatikáni zsinat igenis benne gyökeredzik az egyházi hagyományban. Ismerjük el, nem mindig könnyű megtalálni, de tényleg ez jelenti a kiutat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!