Az utolsó kamatvágáskor szólni fogunk

2014. július 10. 09:47

Az a csökkentési ciklus, amit 22 hónapja elkezdtünk, bebizonyította, hogy nem gondoltuk rosszul sem az időzítést, sem az ütemezést és főleg az egész kommunikációját. Interjú.

2014. július 10. 09:47
Gerhardt Ferenc
Portfolio.hu

P.: Éppenséggel már a lengyel alapkamat alá is bevágtunk.

G. F.: Ez még rendben van, de csak módjával. Az a csökkentési ciklus, amit 22 hónapja elkezdtünk, bebizonyította, hogy nem gondoltuk rosszul sem az időzítést, sem az ütemezést és főleg az egész kommunikációját. Ezt akár sikertörténetnek is nevezhetné, ha valaki hízelegni akarna nekünk. De teljesen reálisan azt mondom, hogy ez egy szakmailag elfogadott, mind monetáris, mind reálgazdasági oldalról megalapozott ciklus volt. Hogy mikor ér véget, az eldöntött a szónak abban az értelmében, hogy van egy pont, amin túl nem lehet menni. Ez nagyjából a 2 százalék.

P.: A legutóbbi inflációs jelentést és tanácsi közleményt hogyan értékeljük a kamatkilátások szempontjából?

G. F.: A legutóbbi közleményben vitatkoztunk ezen, majd végül az szerepelt benne, hogy érdemben megközelítette. Én nem ezt mondtam volna, de leszavaztak. Én azt mondtam volna, hogy nagyon közel vagyunk. Mint említettem, nem mehetünk olyan szintre, ami stabilitási és finanszírozhatósági problémákat vetne fel. Akkor a Templeton tényleg fogná a kalapját, és azt mondaná, hogy szevasztok. Nagyon közel vagyunk, sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre.

P.: A friss jegyzőkönyvből az olvasható ki, hogy még nincs itt a kamatciklus alja. Számíthat arra a piac, hogy amikor a jegybank úgy gondolja, hogy véget ért a kamatcsökkentési ciklus, akkor az utolsó kamatvágáskor kiadott közleményben ezt jelezni fogja?

G. F.: Igen, ezt előre megmondtuk. És ehhez tényleg nagyon közel vagyunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. július 10. 11:15
"van egy pont, amin túl nem lehet menni. Ez nagyjából a 2 százalék." Ezt viszont meg kéne magyarázni - több nyugati országban 0,25 % körül/alatt van az alapkamat...
Mich
2014. július 10. 11:11
"nem gondoltuk rosszul sem az időzítést, sem az ütemezést és főleg az egész kommunikációját" Így van! Vesd össze ezzel Simorék tevékenységét és érvelését...! (Simor éppen most kapott egy zsíros állást a gazdáitól - úgyhogy NEKI MEGÉRTE, csak az ország sántult bele...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!