A Kőszívű utcai csillagok

2014. augusztus 15. 10:13

Hiába a nemes célok: soha senki nem tett többet azért, hogy egy életre megutáltassa az olvasást a gyerekekkel, mint a magyar iskola.

2014. augusztus 15. 10:13
anarki
444

Hiába a nemes célok: soha senki nem tett többet azért, hogy egy életre megutáltassa az olvasást a gyerekekkel, mint a magyar iskola. És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az általános iskolák kötelező olvasmányainak immár hosszú évtizedek óta, de az is lehet, hogy egy évszázada változatlan listája: ötödikben A Pál utcai fiúk, hatodikban az Egri csillagok és hetedikben a végső csapás, A kőszívű ember fiai. Ha az nem veszi el a kis rohadékok kedvét örökre a betűktől, akkor semmi.

Önmagukban persze nincs ezekkel a könyvekkel semmi baj: irodalomtörténeti jelentőségük vitathatatlan, ezen kívül fontos történelmi, kulturális és esztétikai értékeket közvetítenek. Aki magyarul olvas, esetleg még ír is, nem kerülheti meg őket. Ráadásul generációk nőttek fel rajtuk, és minden felnőttben megvan az a természetes szadista hajlam, hogy ha már én végigszenvedtem annak idején a magyar Nagy Magyar Irodalmi Balfaszbrigád kalandjait a szerencsétlen Kis bicebócától a nyomorult Nemecsek Ernőn át (direkt nagybetű) a lúzerkirály Nyilas Misiig, akkor szenvedje végig a gyerek is. Belőlem is ember lett, nem kell egy tüdőgyulladásba mindjárt belehalni. (…)

Szokták mondani, hogy a magyar iskola irreális elvárásokat támaszt a gyerekekkel szemben, de a helyzet sajnos ennél is rosszabb: a magyar iskola saját magával szemben támaszt irreális elvárásokat, amikor arra alkalmatlan eszközt használ céljai elérésére. Mondom, nem Jókai a hibás, de ha a funkcionális analfabéták országává akarunk válni, oda tényleg Baradlay Kázmér kihűlt tetemén át vezet az út.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 424 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 15. 20:08
Kicsi gyermekként olvastam Mikszáth Kálmántól a Jó palócok/ Néhai bárány c. novellát nagyon meghatott. Felnőttként találkoztam ugyanezzel az érzéssel amikor Bokros Lajos elvitte a fele nyugdíjamat Cukri bárány jutott eszembe.
Ouroboros
2014. augusztus 15. 18:08
Be is baszna, ha ilyen sekélyes szempontokat erőltetnénk rá szegény gyerekre.
kurbitalis
2014. augusztus 15. 18:01
Ki ez a nevét sem vállaló analfabéta barom? Hát persze, hogy a három könyvet választja ki, melyek a hazaszeretetre nevelés szép példái: a zsidó Nemecsek Ernő, aki "hősi" halált hal a grundért, Dobó István, Bornemissza Gergely, és a három Baradlay fiú, valamint az édesanyjuk. Az ilyen firkászok akarják átíratni az Egri csillagok c. művet, persze törölnék belőle, mondjuk Dobó esküjét. :-)
pkarcsi
2014. augusztus 15. 17:41
Nem az iskola utáltassa meg az olvasást,hanem akunbélás stilusú 444.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!