A keresztény műmosoly

2014. szeptember 08. 12:57

Izzadtságszagú volt az egész. Azért mosolyogtak rám, mert kell. Azért mosolyogtam, mert kell. Azért beszélgettünk, mert kell.

2014. szeptember 08. 12:57
Veszelszki Éva
Talita

„Bizony, rövidke (20 éves) tapasztalatom szerint közösségeink nem mindig a szeretetről szólnak. Sőt, ennél (sajnos) sokkal rosszabb a helyzet. Arra törekszünk, hogy az emberek lássák, hogy mi mennyire szeretjük egymást. És ez óriási különbség!


Mit értek ezen? Bemegyek egy közösségbe. Rám sugárzik a keresztény műmosoly, az én arcomon is ez van. Mondanak valami kedveset, én válaszolok ugyanúgy. Valamit megdicsérek. Valaki megdicsér rajtam valamit. Beszélgetünk. Viccelődünk. Elindulunk. Mosoly ugrott, sőt, egy őszinte sóhaj is kiszakad belőlem: végre vége!

Mi is volt a baj? Izzadtságszagú volt az egész. Azért mosolyogtak rám, mert kell. Azért mosolyogtam, mert kell. Azért beszélgettünk, mert kell. A neheztelések, a bántások nem jöttek elő, de nem azért, mert nem neheztelek, és nem akarok bántani. Hanem mert tudom, hogy kell viselkedni keresztény körökben. (...)

2. Méltánytalanság ért. Egy közösségbe tartozom azokkal, akikre neheztelek. De persze nem beszélek a dologról, hiszen keresztény vagyok, megbocsátok... csak igyekszem nem találkozni velük.

Ugyanolyan kamu, mint a másik! Nem hozom fel a témát, nem hallgatom meg a másikat, nem ismerem meg az álláspontját. Így nem kell valóban megbocsátanom.

Természetesen nem azt mondom, hogy keresztény közösségeinkben uralkodjon el a durvaság. De azt igen: törekedjünk az őszinteségre! ”
 
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. május 12. 13:42
Sajnos manapság sok mindet rosszul értelmeznek az egyházban. Így a "ne ítélj" folytatása is elfelejtődött: "Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek." Azaz Jézus nem tiltotta meg az ítélkezést, csak figyelmeztetett, hogy előbb a saját házunk előtt söpörjünk. A keresztény irgalmasság cselekedetei közül is az első a bűnösök megintése. Azaz, nem az a jó keresztény, aki mindent műmosollyal fogad, aki azt hiszi, hogy a polkorrekt hazudozás Istennek tetsző. A másik: A legfőbb törvény az Isten szeretete, és nem véletlenül: ez juttatja nekünk a helyes emberszeretet kegyelmét. Akiben nincs valódi és helyes istenszeretet, az nem képes megfelelően viszonyulni másokhoz, mivel magunktól nem tudjuk megvalósítani a "szeresd ellenséged" parancsát. Sajnos sok közösségben már az emberszeretet került az első helyre: ezek a műmosolygó, jófejkedő, farizeus közösségek.
kgyula
2014. szeptember 28. 19:23
Sajnos a jelenség, amiről beszél, létezik. Ennek oka pedig, hogy a keresztyénség körében mindennapos attitüd a képmutatás. Akár azt is mondhatnám, hogy egyetlen közösségben sem találkozni annyi képmutatással, mint egy keresztyén gyülekezetben. Ez pedig szükségképpen következik abból, hogy a normák betartása nem egyszerű (pl. szeresd az ellenségedet - ilyet pl. az iszlám nem követel meg). Persze vannak őszinte emberek is, mint pl. a következő viccben: A lelkész a bibliaórán a megbocsájtásról beszélget a gyülekezet tagjaival. Végül megkérdi tőlük, ki az, aki már megbocsátott egy ellenségének. Mindenki felteszi a kezét, egyedül a 95 éves Miss Johnson nem. A lelkész csodálkotzva kérdi tőle: De Miss Johnson, hogy lehet az, hogy Ön még sosem bocsátott meg egyetlen ellenségének sem? Nekem nincsenek ellenségeim - feleli az öreg hölgy. Az meg hogy lehet? - kérdi a lelkész. Mire a hölgy: Hát túléltem a rohadékokat!
magnamater
2014. szeptember 25. 21:47
Évike drága! Jó neked, hogy más rosszal még nem találkoztál!Ha sokáig élsz, a műmosoly mellett valódi gonoszsággal is találkozhatsz!
jebuzita
2014. szeptember 25. 19:37
Bocs! Eu a nő zakkant!! Minek jár oda, ahol nem érzi jól magát?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!