Kiszámolták életed hátralévő részét

2014. november 26. 18:55

Ez kis statisztikai kalkulátor, jóllehet nem tudja a jövőt, azért csúnya számokat dob ki. Ha hozzuk mindenben az átlagot, akkor már nem ad túl sok alkalmat a jövőbeli találkozásokra.

2014. november 26. 18:55
Soós Szilárd
reposzt
„(230 alkalommal látod még a szüleidet, mielőtt várhatóan meghalnak.)

A WHO (Egészségügyi Világszervezet, World Health Organization) rendelkezik statisztikai adatokkal, hogy egy férfi és egy nő átlagosan mennyi ideig él Magyarországon. Mondhatnám azt is, hogy milyenek az életesélyei, életkilátásai. Úgy tudom, hogy ez a mutató a hetvenes évekig még megegyezett az osztrákokéval. Azóta romlott.

De ez kis statisztikai kalkulátor, jóllehet nem tudja a jövőt, azért csúnya számokat dob ki. Ha hozzuk mindenben az átlagot, akkor már nem ad túl sok alkalmat a jövőbeli találkozásokra. Mindösszesen, ha mindennap sikerülne meglátogatnom őket, másfél hónapnyi időt. (...)

Már nem számolom, mert statisztikailag kitöltöttem amit lehetett. De mennyi minden nem fért bele.  A statisztika nem ismeri a tragédiákat, a hirtelen jött hálahullámokat, családi búvópatak indulatokat, kezeletlen régi sérelmeket, válásokat, családi töréseket, ismeretlen apát és anyát. Tehát a szám csak átlag esetben, átlag családban igaz. Talán ma ebből van a legkevesebb. Nem is nevezhetjük átlagnak.

De ennek ellenére vagy éppen ezért a szám ijesztő. Mire elég? Mert elégnek kell lennie egy életre, egy életnek.

Megcsinálhatnánk gyermekeinkre, házastársunkra, barátainkra, szerelmeinkre, munkatársainkra, mindenkire, aki számít. Kijönnének mindenféle számok. (...)
 
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. november 27. 07:21
Újabb hülyék akik kitaláltak valamit amitől stresszelnem kellene. Elmentek ti a piscába!
balbako_
2014. november 27. 05:05
Ajánlás: ne számold éld a napjaidat.
kérdés
2014. november 26. 21:41
Egy nyolc általánost sem végezhetett, valamikori galeritag (nálam valamivel idősebb), jó tíz éve ajánlott egy módszert: átlagéletkor 80, ami elképzelhető símán. Végy egy centit, mint katonáéknál, és vágj le belőle annyit, ahány éves vagy. A maradék, ami a kezedben marad, megdöbbent. Elkezdessz gondolkodni, mit csináltál rosszul, mi mindent nem csináltál még meg. Kapásból átalakítod az életed.
paraklétosz
2014. november 26. 20:11
Soós könnyedzés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!