Új intézet szolgálja a világi munkatársak képzését Budapesten

2015. január 26. 17:06

Mindez nem valamiféle versenyhelyzetben, hanem együttműködési rendszerben kapcsolódna a papság eddigi szolgálatához. Interjú.

2015. január 26. 17:06
Füzes Ádám
Magyar Kurír

Milyen jelentőséggel bír az intézet létrehozása?


Az intézet létrehozása Erdő Péter bíboros úrnak abból a vágyából fakadt, hogy a plébánián dolgozó világi munkatársaknak is képzést biztosítsunk. Ez egy hosszú folyamatnak az eredménye, hiszen 2009 óta azok, akik kapnak áldoztatói, lelkipásztori kisegítői engedélyt, nem egyszerűen a plébános felterjesztésével kapják ezt meg, hanem az egyházmegye által tartott felkészítésen is részt vesznek. Ebben a munkatársképzésben a liturgikus kisegítőket, illetve az állandó diakónusokat képezzük, egy olyan gyakorlatiasabb és speciális oktatásban részesítve őket, amelyet a teológia mellett a szeminárium ad meg a papnövendékeknek. Az intézetben kizárólag világi munkatársak képzése folyik.

Bíboros úrnak továbbá az volt a szándéka, hogy az előbb felsoroltakon kívül még olyan világi munkatársakat is képezzünk, akik alkalmasak arra, hogy az egyházat ne csak kisegítő jelleggel, hanem mint missziós munkatársak is segítsék, akik a plébános mellett vagy egy kisebb közösséget vezetve tudnak jelen lenni. (...)

Milyen képzéseket, tanfolyamokat terveznek a továbbiakban?

Jelenleg is folynak az áldoztatói és lelkipásztori kisegítői tanfolyamok, hiszen öt éve volt az első képzés, és mivel ennyi időre kapják az engedélyt a világi munkatársak, az alapképzés mellett most tartjuk a továbbképzéseket is. 

Ezenkívül szeretnénk elindítani egy temetőgondnoki képzést, egy kurzust a plébániai könyvelőknek, továbbá egy pályázatíró és projekt-előkészítő szemináriumot is tervezünk.

Hogyan lehet jelentkezni az intézetbe? 

Képzéseinket az egyházmegye körlevelében hirdetjük meg. A plébános a körlevélben meghirdetett képzésekre e-mailen vagy készülő honlapunkon keresztül regisztrálja a jelentkezőt. Olyan jelentkezőket várunk, akiket a plébánosok ajánlanak, hiszen az egyházi munkatársak foglalkoztatásának az a sajátossága, hogy meghatározott munkakörökbe már eleve a plébániákhoz kötődő világiakat vesznek fel. Ezt a jelentkezési rendszert szeretnénk megőrizni, azaz kívülről érkező hallgatókat nem tudunk fogadni. (...)

Magyarországon vannak-e hasonló intézmények, illetve olyan kezdeményezések, amelyekkel együttműködnek?

Igen, Szombathelyen a rendszerváltás óta működik a Martineum Felnőttképzési Akadémia, amelynek igazgatójával már fel is vettük a kapcsolatot az együttműködés céljából. Például náluk is folyik sekrestyés-képzés, amit mi is szeretnénk elindítani, többek között ezért keressük velük a kapcsolatot. (...)

Ha röviden meg lehetne fogalmazni az intézet küldetését, mi lenne az?

XII. Pius pápa a Mystici corporis Christi kezdetű enciklikájában már megfogalmazta azt az egyházképet, amelyhez a II. vatikáni zsinat óta a liturgia is illeszkedik: Krisztus a fő, és mi pedig mint tagok közösen mutatunk be nyilvános istentiszteletet. Közösen hordozzuk Krisztus üzenetét, örömhírét, az evangéliumot, és azt szeretnénk, hogyha ennek a sokféle tagnak megfelelő képzést tudna nyújtani az intézet, a sekrestyésektől a diakónusokig, a technikai munkatársaktól a lelkipásztori segítőkig, és mindez nem valamiféle versenyhelyzetben, hanem együttműködési rendszerben kapcsolódna a papság eddigi szolgálatához.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. január 28. 14:57
Állam tesz bele pénzt? Vagy csak hagyja a persely tatalmát oda szórni, ahová a pap akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!