Veszprém vidéken dől el

2015. február 22. 15:32

Nagy kérdés, hogy a vidékiek mennyire érzik fontosnak ezt a napot és milyen részvételi arányt produkálnak majd, s milyen arányban állnak a többszörös győztes Navracsics Tibort pótolni igyekvő Némedi Lajos mellé?

2015. február 22. 15:32
Herczeg Sándor
PoliPraktika

„Vasárnap eldől, hogy a Fidesz képes lesz-e megtartani kétharmados parlamenti többségét. Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor helyett ekkor választanak országgyűlési képviselőt Veszprémben és a hozzá tartozó 24 kisebb településen. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez a választás csupán a megyeszékhelyen dőlhet el, hiszen tavaly áprilisban vidéken jóval erősebb volt a Fidesz-KDNP, sőt Navracsics szinte mindenhol több voksot kapott mint a pártja.

A veszprémi 1. választókerülethez tartozó 25 település közül tavaly április 6-án csak Vilonyán volt szavazategyenlőség, ott Navracsics Tibor és a Fidesz-KDNP lista is egyaránt 148 voksot kapott. Azaz a jelölt népszerűbb volt, mint az őt delegáló szervezet, ami jól mutatja a volt miniszter helyi beágyazottságát. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ez a tendencia - ha kisebb mértékben is - létezett a szocialista Pál Béla esetében is, akit a DK, az Együtt, a PM és az MLP is támogatott.

(...)

Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg függetlenként induló, de a baloldali pártok támogatását élvező Kész Zoltánnak nem elég, ha Veszprémben jól szerepel, hoznia kell a 24 további település többségét is, máskülönben jóval kisebbek az esélyei. A legutóbbi ismert közvéleménykutatás csak hat százalékos differenciát mért Kész és a fideszes Némedi Lajos között, aki nyilván érzi, hogy ezúttal nem pártját kell előtérbe tolnia. A vasárnapi voksolás tétje papíron a kétharmados többség megtartása lehet a kormánypártoknak, ám ennek inkább szimbolikus jelentősége van. Egy újabb időközi megmérettetés elvesztése rosszul jönne a Fidesznek, s nem csupán azért, mert a lejtmenetet mutatja, hanem azért is, mert ebben az esetben már mindegy, hogy Tapolcán mi történik. Az utóbbi körzetben a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kell majd voksolni áprilisban.

A most vasárnapi veszprémi csata tehát nem kifejezetten a megyeszékhelyen fog eldőlni. Nagy kérdés, hogy a vidékiek mennyire érzik fontosnak ezt a napot és milyen részvételi arányt produkálnak majd, s milyen arányban állnak a többszörös győztes Navracsics Tibort pótolni igyekvő Némedi Lajos mellé? Amennyiben nem lesznek aktívak, akkor Kész Zoltán hosszú idő óta az első olyan parlamenti képviselő lesz, aki függetlenként nyeri el mandátumát. Ez Molnár Oszkár edelényi polgármester 2010-es győzelme óta senkinek sem sikerült.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. február 22. 17:03
""Veszprém vidéken dől el"" És a városokban áll fel?
puszika
2015. február 22. 16:58
Hát ehhez nem kellett valami nagy ész Herczeg Sanyi!! A neved akartad látni vagy ráértél?
Valodi
2015. február 22. 16:01
"Nagy kérdés, hogy a vidékiek mennyire érzik fontosnak" - a Fidesz újraválasztását? Valószínű annyira, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kamu választását: ott országosan 7% volt a részvétel, itt 17 százaléknyira tippelek!
kuwiq
2015. február 22. 15:48
Ezzel a megállapítással nem lőtt nyulat, a http://www.origo.hu/itthon/20150209-szoros-verseny-varhato-a-veszpremi-idokozin.html a közvéleménykutatás feketén fehéren ezt mondja. Ha az alien-arc elér valamit a környező falvakban, és valóban hozza a veszprémi részt, akkor nyer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!