Pilóták, házasodjatok!

2015. április 21. 13:25

Temel Kotil vezérigazgató arra szólította fel a szingli pilótákat, hogy házasodjanak meg, mondván, családban stabilabb az ember lelkivilága, tehát ez számára safety issue.

2015. április 21. 13:25
Varga G. Gábor
Egek Ura blog

„Temel Kotil vezérigazgató arra szólította fel a szingli pilótákat, hogy házasodjanak meg, mondván, családban stabilabb az ember lelkivilága, tehát ez számára safety issue. Tette mindezt egy pilótajelölteknek szóló konferencián. Nyilván a dolog érzelmeket fog kiváltani, bátorítalak is benneteket a vitára, melyben én azt állítom. Temel Kotil felvetése igenis releváns. Még ha nem is abban az egyértelmű összefüggésben, miszerint a házas pilóta boldog, ergo nem fog szándékosan öngyilkos merényletet végrehajtani.


Tekintsünk el most attól, hogy milyen aktuálpolitikai helyzet uralkodik éppen Törökországban, hogy mennyire próbálják keretek közé szorítani a törökök életstílusát, vagy éppen mennyire nem. Tegyük félre azt is egy pillanatra, hogy a törököknél hagyományosan milyen a családmodell és mennyire szent a házasság, s feledkezzünk meg arról is, hogy jelenleg NEM BIZONYÍTOTT az sem, hogy Lubitz a szakítása miatt vezette volna a vesztébe a Germanwings gépét a hegynek. Miért gondolom én, hogy a Turkish Airlines felvetése fontos, legalábbis továbbgondolásra érdemes?

Mert az viszont bizonyított, hogy a pilóták általános mentális állapota igenis befolyásolja a repülés biztonságát. Nemcsak azért, mert a stabil pilóta nem lesz öngyilkos a saját gépével, hanem azért is, mert egy éles, akár bagatell helyzetben a jó döntést fogja meghozni, gyorsabban hívja elő az agyából a tanultakat, tehát, biztonságosabban repül. Hány baleset történt már meg amiatt, mert egy mondhatni átlagos helyzetben a pilóták nem azt tették, amit kellett volna. Több esetben bizonyították azt is, hogy ennek oka a fáradtság volt. Ami, ugyanúgy lelki ziláltság, legalábbis ugyanolyan következményei vannak, mintha valaki feldúlt vagy épp zaklatott egy tragédia miatt.

Az tény, hogy a család megfelelő hátország lehet a nyugodt munkavégzéshez és karrierépítéshez, s nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is. Az otthonról hozott boldogság kellő inspirációt ad egész napra. A Turkish vezére meglehetősen felvilágosultan nyilatkozott, amikor azt mondta, hogy a pilóták életstílusa, legyenek férfiak vagy nők, nagyon fontos a repülésbiztonság szempontjából. Sőt, azt is mondta, hogy több hölgyet szeretne látni a pilótafülkében. Persze minderre lehet ellenérvet is hozni: egy rossz házasság éppen, hogy negatív hatás is lehet, hiszen ha valaki minden reggel összeszólalkozik a párjával, mielőtt munkába indul, az nem mindig vezet jóra. De azért az majdnem biztos: egy pilóta és pilótanő, ha a szerettei mellől indul munkába, bizonyosan haza is szeretne érni, s ezért meg is tesz mindent.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2015. április 21. 20:39
Habitus kérdése. Van akire nyugtatóan hat, ha otthon szerető család várja. Másokra az hat nyugtatóan, ha minden reptéren más szerető várja. Ha ennyire egyszerű lenne az emberi lélek, az összes psychológus éhen halna, vagy közmunkásnak állna.
motoros
2015. április 21. 15:52
Házasodjanak! Jobb híján egymás között! :D
Fakutya Vigyora
2015. április 21. 15:50
Azért női pilóták ne legyenek.
Akitlosz
2015. április 21. 13:37
Nem minden család csupa szív szeretet. A család alapvető funkcióinak egyike, hogy mindig legyen kikkel veszekedni. Szóval nem minden családos jár szívesen haza. Aztán meg a nőket csak a párkeresés időszakában vonzzák a vagány, veszélyes foglalkozást űző férfiak. Gyermeket nevelő anyaként már kifejezetten zavarja az, ami az udvarlás korában imponált még neki. Azaz a nő szívesen választ magának pilóta párt, de azután kifejezetten zavarja, hogy kockázatos munkát végez a gyermekei apja, akit így jóval nagyobb eséllyel veszíthet el, mintha egy irodában dolgozna. S akkor még a gyermekekkel kapcsolatos problémákról nem is szóltam. Az nem hat ki a pilóta munkájára, ha a gyerekét éppen műtik a kórházban neki meg éppen dolgoznia kell a világ másik végén? Nem a fenét nem. A lényeg, hogy azért nem feltétlenül olyan egyszerű és boldog a családos pilóták élete sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!