A magyar baloldal kineveti a magyar álmot

2015. április 19. 09:57

Az úgynevezett balliberálisok többet beszélnek fiskális fegyelemről, mint a magyar álomról. Nincs miért azonosulni vele.

2015. április 19. 09:57
Pető Péter
Pető Péter
Népszabadság

„A centrumból nem lehet érzékelni a közbiztonság sokkját, a dolgozói szegénység tragikumát. E problémák mellett lehet akármekkora a kormánygyűlölet, a baloldal nem tud áttörni, mert régi. A baloldali közeget uraló pártok brandjei nem működnek a szélesebb közönség körében. A logók és a tegnap hősei egyaránt akadályozzák az áttörést. Alig beszél valaki arról, hogy a fiatalok között nem létezik a baloldal. Egyszerűen nincs. Ez pedig öngerjesztő folyamat, mert ahogy a Jobbik változik, s válik egyre népszerűbbé, mind vonzóbb lesz a tehetség számára.

Friss és erős, és egyelőre őrzi mozgalomjellegét: érzelmekről szól. Akkor, amikor a baloldalhoz nem fűződik semmilyen érzelmi viszony. Témája, nyelve, története ezt ellehetetleníti. Az úgynevezett balliberálisok többet beszélnek fiskális fegyelemről, mint a magyar álomról. Konstrukciókhoz, szerkezetekhez, építményekhez ragaszkodnak. Az interpellációért többször tüntettek, mint iskolabezárások ellen.

Nincs miért azonosulni vele.

Ez már csak azért is furcsa, mert az élménytársadalom korában képzelik el az érzelmektől mentes döntést. Olyan mértékű racionalitást feltételeznek a választókról, amilyen szerencsére nincs.

Nem lehet kiirtani az emocionális részt az életből, így a politikából sem. Az pedig egyébként is mulattató, hogy az alapvetően giccses történetet mesélő baloldali eszme vált – rossz kezekben – normatívvá. Lehet ugyanis újra kinevetni, karikírozni, lenézni a »magyar álmot«, de a kevesebb mémet gyártó, viszont több műszakban talpalók számára erről szólnak a mindennapok. A lehet más reményéről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katona László
2015. április 20. 07:04
Találó és pontos elemzés a baloldalról. Köszönöm az írójának.
toyoda
2015. április 19. 20:22
Félkegyelmű baloldaltól csak ennyi telik, nevetni, meg jajgatni. Éjjel nappal judapest, ez kell nekik ez a szint, ez a mérce.
roszgony
2015. április 19. 19:35
Balliberálisok,és a fiskális fegyelem??? Ez egy science fiction,ha az hallanám,hogy összeszartak mindent és mindenkit,az már abszolút realista.
kjkj945
2015. április 19. 14:35
ballibbantak hibbantak pepé a vezérük. Összefogás nyicsta! Mindegyik osztódott párt vezére führer szeretne lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!