Az ország, ahol még nem találták fel a populizmust

2015. október 10. 10:23

A 2008-as válság után minden olyan európai országban, melyet kirívó módon érintett a monetáris bizonytalanság, létrejöttek alternatív, „lázadó” pártok. Portugália az egyetlen, melyben ilyen párt azóta sincs.

2015. október 10. 10:23
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

A 2008-as válság után gyakorlatilag minden olyan európai országban, melyet kirívó módon érintett a monetáris bizonytalanság és a termelés visszaesése, megerősödött a radikalizmus és a populizmus. Létrejöttek olyan alternatív, „lázadó” pártok, melyek felrúgták az eddigi konszenzust és politikai tradíciót. Portugália az egyetlen, melyben ilyen párt azóta sincs.

A magyarázatot erre a legtöbb elemző abban látja, hogy a 10,5 milliós ország az elmúlt, gazdaságilag igen nehéznek bizonyult években – főként 2011 óta – félmillió lakosát veszítette el, többnyire a radikalizmusra hajlamos fiatalokat. Ők a volt portugál gyarmatokra vándoroltak ki, ahol többnyire fellendülést hozott az elmúlt időszak. Ilyen Angola a maga drámai módon fejlődő olajiparával, vagy Mozambik, ahol nagy gázlelőhelyeket tártak fel, s a liberális gazdaságépítés a 2000-es évek második fele óta – az IMF szerint is – példátlan sikernek látszik. Vagy Brazília, mely minden gondja ellenére az egyik meghatározó gazdasági tényezővé vált India és Kína mögött.

Következésképp Portugáliában a választások kampányai, miként az elmúlt hónapokban is, nélkülözik a hisztérikus pillanatokat és a túlzott ellenségeskedést vagy ellenségkeresést. Igaz, ez azt is jelenti, hogy a szavazók száma is eléggé alacsony, ráadásul választásról választára csökken.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. október 12. 03:49
Az meglehet, hogy Portugália nem jó hely, de azért Mozambikhoz, Angolához és Brazíliához képest versenyképes.
Qsza
2015. október 10. 14:14
Egy közös vezérfonal van balos-liberális sajtóban: Bármiben, bármilyen körülmények között, a nap tetszőleges szakában, zsigerből, rutinból, megszokásból, ösztönből képesek olyan összehasonlításra, amelyben az az ország és az a nemzet, amelyiknek a nyelvét beszélik, csak alulmaradni tud. Aztán bociszemekkel csodálkoznak, ha azok, akik e nemzet tagjának tartják magukat lépten-nyomon szembeköpik őket. Portugália (Ny-Európa szegényháza), Angola, Mozambik, a favelhák kontinensnyi országa van most éppen soron, akik a magyarokhoz képest bezzeg... felkészülnek az eszkimók, ahol bezzeg jó soruk van a nálunk kínzott kutyáknak, a Közép-Afrika Köztársaság, ahol - "Magyarországon elképzelhetetlen módon" bezzeg nő az államfő és a bezzeg piaci reformokat végrehajtó El Salvador. Idióta papagáj.
packó_
2015. október 10. 14:13
Nem értem. A portugálok nem antiszemiták? :-)
krotak
2015. október 10. 13:30
Bántani nem akarlak, de azért szívesen fenéken billentenélek.Nem tudom, kell-e irigykednem arra a világfelfedező hajósra, aki olyan fároszok segítségével navigál, mint pl. Ara-Kovács Attila.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!