Bácsi kérem, hol lehet itt tüntetni?

2016. február 16. 17:36

A pedagógusok megmozdulása többek között ezért is fontos, hiszen rámutatnak arra, hogy a jövőnket éljük fel. Az Orbán-kormány rémálma, amikor egymás mellett demonstrál a tűzoltó, a pedagógus, az egyetemista, a szakápoló, a kéményseprő és a közmunkássá lett egykori kormányhivatalnok.

2016. február 16. 17:36
Trombitás Alfréd
Szegedi Kattintós

„Adódik a kérdés, hogy a mostani pedagógustüntetés csak egy kósza lángoszlop volt, az parázsló társadalmi indulatokból csapott ki, vagy egy hosszan ható elégedetlenségi hullám első felvonásaként kell értelmeznünk. Kérdés, hogy meddig lehet azt a kétsebességes kirakatpolitikát művelni, amelynek lényege az, hogy fénysebességgel gazdagodnak azok, akik közel állnak a hatalomhoz, ugyanakkor a leszakadók tömegei legalább ilyen gyorsan távolodnak a tisztes megélhetés ideájától. Ha kormány tovább folytatja azt az érzéketlen szakpolitikát, ami az oktatás területét jellemzi, az előbb-utóbb szociális feszültségeket is gerjeszt, mert a hátrányos helyzetben lévő családok gyerekeinek esélyük sem lesz a felemelkedésre.

A pedagógusok megmozdulása többek között ezért is fontos, hiszen rámutatnak arra, hogy a jövőnket éljük fel akkor, ha mindent csak fiskális alapon szemlélünk ezen a területen. Ha egy ország vezetése sajnálja a pénzt a közoktatástól, akkor a társadalmi mobilitást lassítja, de akadályokat gördít azok elé is, akik egyébként jó anyagi helyzetben lévő családokból érkeznek az iskolapadba. És még nem beszéltünk arról a hatalmas veszélyről, hogy az igazán ambiciózus és tehetséges fiatalok számára nyitva az út Nyugat-Európa felé, így komoly veszteség érheti az országot, ha nem figyel oda a saját iskolai intézményrendszerére.

Az oktatásban nem négyéves választási ciklus szerint kell tervezni, hanem évtizedekre előre, és ha néhány éves vergődés után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról bebizonyosodik, hogy életképtelen és haszontalan szervezet, minél hamarabb át kell alakítani vagy meg kell szüntetni. A miniszterelnök azonban politikai okokból ezt a lépést csak 2018 után tudná elképzelni. Ezzel azt üzeni a társadalomnak, hogy az oktatásügy érdekeinél előbbre való, hogy a kormány ne mutasson gyengeséget, tartson ki a rossz döntések mellett akkor is, ha az komoly károkat okoz a szakmának és az egész társadalomnak.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. február 17. 01:24
Van itt egy-két ellentmondás, Trombitás elvtárs! Egyet fel is vetnék: Kettős veszélyről tetszik beszélni, ha az oktatás színvonala csökken. A társadalmi mobilitást lassítja, ráadásul nőhet a Nyugatra távozó fiatalok száma. Khm... khm... akkor ezt most próbáljuk meg értelmezni. 1. Ezek szerint a Nyugatra vándorlás nem mobilitás? 2. Ezek szerint csak a rossz iskolázottságú fiatalok vándorolnak el? Nono, valami nagyon nem stimmel a logikával, elvtárs! Ugye, az volt a feladat, hogy valami kormányelleneset kell írni. Bármi áron. Sikerült. Mármint a "bármi áron".
Korrupt Kornél
2016. február 16. 20:13
Orbán rémálma? Ugyan, ő tudja, mint mondott az amcsi ügyvivő tavaly. meg a böszme, így tudjuk : majd megunják és hazamennek.
Morgen
2016. február 16. 18:55
Bárhol lehet tüntetni! Mondjuk a Mount Everesten! Úgyis sokan vagytok, ott elfértek! :-))
Qsza
2016. február 16. 18:46
A felsoroltak mindegyike a versenyszférában dolgozók adójából kapja a fizetését. Csak a rend kedvéért jegyzem meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!