Az örök bürokráciacsökkentés tökéletes birodalma

2016. február 11. 08:24

A bürokráciacsökkentésben talán az a legszebb dolog, hogy mindig, mindenhol, mindenkor eredményes. Egy igazi varázsszó, elég csak kimondani, és hopp, máris teljesül.

2016. február 11. 08:24
Uj Péter
Népszabadság

A bürokráciacsökkentés legújabb, Lázár János-i változata ­kábé úgy néz ki, hogy az elmúlt években ijesztő nagyságúra duzzasztott, mindenféle burjánzó kinövéseket hordozó apparátus egy részét, éppen a kinövéseket, ezernyi tök fölöslegesen előírt baromsággal piszmogó bisz-baszt, hivatalt, hatóságot, intézetet, káhátét, pontot (mert most minden pont: ügyfélpont, értékesítési pont, információs pont) beszorítanak a már eddig is kezelhetetlen méretű miniszté­riumok vagy éppen a Galaxis Legnagyobb Miniszterelnöki Hivatala alá. Ettől lesz a rendszer hatékony, átlátható, olcsó és velejéig antibürokratikus.

Mintaprojektünk az oktatás, ahol egy »Európában is egyedülálló méretű fenntartó szervezet« (Czunyiné szíves közlése a fent is idézett interjúban) országos főispánja írja alá a legkisebb falusi iskola nyugdíjas napközistanárjának továbbfoglalkoztatásáról szóló szerződését is bármilyen körülmény, igény vagy a valóság bármely elemének ismerete nélkül. Tisztán, elfogulatlanul, csupán a belső világ rezdüléseire hallgatva.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2016. február 11. 15:24
Csodálatos, hogy egy olyan abszurd országban élhetünk, ahol az örkényi életérzés nem fikció.
kuwiq
2016. február 11. 11:42
"„Például azért, mert egy olyan beavatkozási felület a fenntartó részéről, ahol azokra a többek között nemzetközi mérésekre tudunk reagálni, ami a beavatkozási pontoknak megtalálását jelenti az okta­tási rendszerben.” "Czunyiné Bertalan Judit a Klik értelméről" Anno az egyetemen ilyen mondatok után már nem is nagyon palástolt röhögés hangzott fel középhátultájt, aztán hátrafelé terjedt vészesen. Csak az első sorok bírták az ilyesmit fapofával, mert ők addigra megtanultak nyitott szemmel aludni a seregben.
Mich
2016. február 11. 10:35
NOL-Peti, ha ilyen okos vagy a bürokráciacsökkentés kérdésében (is), akkor miért nem mondtad már meg (az elvtársaiddal együtt), hogyan is kell csinálni...
Ellensúly
2016. február 11. 09:13
Uj Péter nem tartozik a kedvenceim közé, a Népszabadság pedig pláne nem, de erre az írásra zöld gombot kell nyomnom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!