Magára hagyták a fehér középosztályt

2016. március 09. 08:28

Régóta hallunk a fehér középosztály vagy általában a középosztály hanyatlásáról az USA-ban és az egész nyugati világban.

2016. március 09. 08:28
Daniel Corsano
Danube Institute

„Donald Trump és Bernie Sanders rendszerellenes, populista kampányainak sikere a 2016-os amerikai elnökválasztáson annak a jele, hogy az ország politikai élete már nem halogathatja a szembenézést az utóbbi évtizedek társadalmi változásaival. Meginogni látszik az a második világháború óta tartó paradigma, melyben a politikai siker kulcsa összhangba hozni a népes és jómódú fehér középosztály igényeit, félelmeit és ambícióit a leggazdagabbakéival – írja R. R. Reno a New York Times-ban.

Régóta hallunk a fehér középosztály vagy általában a középosztály hanyatlásáról az USA-ban és az egész nyugati világban. A történetet gyakran etnikai fogalmakba öltöztetik: a fehér Amerikát egy multikulturális Amerika váltja fel. Reno szerint azonban ez a narratíva, még ha van is benne igazság, csak eltereli a figyelmet a probléma gyökeréről. A populista politika sikere mögött álló ellentét valójában nem az USA társadalmát alkotó etnikumok között feszül, hanem azok között a fehérek között, akik jól jártak az elmúlt ötven év kulturális változásaival és azok között, akik nem. Valójában nem a középosztály pénzügyi válságáról van szó, hanem a fehér középosztály kulturális válságáról.

A felső középosztály sikere és a legalább látszólag meritokratikus társadalom azt az érzetet kelti azokban, akik nem a legszebb kertvárosokban laknak és nem a legjobb iskolákba járatják a gyerekeiket, vagy nem ezért versengenek, hogy akkor bizonyára lefelé csúsznak. A versengés kultúrája kiveti magából azokat, akik nem szeretnének vagy nem tudnak elsők lenni, és elzárja előlük az idealizált felsőközéposztálybeli lét valószerűbb, számukra is megvalósítható változatait. Reno szerint ezek a kulturális változások legalább annyira felelősek azért, hogy az amerikai középosztály már nem érzi magát biztonságban, mint a stagnáló fizetések.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2016. március 09. 23:13
"unless you’re on the way up, you’re on the way down" Mondjuk ebben a média szerepe jelentős. Mer' ugye "neked a divat mondja meg, hogy ki vagy":)
mokány
2016. március 09. 14:39
A földgolyón az "emberi erőforrás" család és nemzet nélkül is bőven terem. Tudjuk : "80% fölösleges". Viszont a demokrácia, vagy köztársaság alapja a "társadalmi szerződés". Amit viselkedésével a globális és a helyi nagytőke felrúg. A helyi kockázat közösséget mondták fel. Érdekeire a világcsendőr vigyáz. Akár a saját nép ellénében is.
Harangláb
2016. március 09. 13:50
Mi lassú halódásnak látjuk, de történelmi léptékkel mérve viszonylag gyorsan felzabálják az évszázadokon át uralkodó fehér fajt... Magyarországon is ugyanez folyik...:( Sio transit gloria mundi...
Cassi
2016. március 09. 12:38
Tektonikus mozgások indultak be az amerikai társadalomban, ez egész nyilvánvaló Sanders és Trump sikerei után. A középosztály nagy része egyre kevésbé tudja megfizetni például a drága egészségügyet és a folyamatosan dráguló lakásokat. Ha győzne Trump, még az is elképzelhető, hogy összedől az évszázadok alatt kiizzadt kétpárti politikai rendszer. Trumpnak semmi köze nincs a republikánus párthoz, akár új pártot is alapíthatna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!