Zsák krumpliból innovátor?

2017. október 10. 18:45

Egészen más politikai valóságot lát az, aki halad a technológiai változásokkal, mint az, aki egy zsák krumpliként várja a fél 7-es híradót a kedvenc csatornáján.

2017. október 10. 18:45
Szabadi Dorina
Mindset Pszichológia

„A közösségi média a leglátványosabban növekvő szegmense az újmédiának, melyben a fogyasztókat bevonják a tartalmak előállításába és terjesztési folyamataiba. Az alkalmazásoknak köszönhetően bármikor utánajárhatunk a legfrissebb híreknek és történéseknek, így elsődleges információs forrássá váltak. A legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező social media platformok a Facebook, Twitter illetve a tumblr, mely oldalak tartalomgenerálásuk tekintetében kimagaslanak a többi platform közül. Ezek az oldalak, habár nem a hírek közlésére és terjesztésére szolgálnak alapvetően, de egyre nagyobb szerepet kapnak benne. Ennek oka, hogy sokkal személyesebb, jobban megérint, ha egy ismerősöm oszt meg valamit, és nagy valószínűséggel az egyéni és az ismeretségi közösség értékrendje és érdeklődése hasonló.

Ezek alapján a felhasználó összerakhatja azt az információhalmazt, amely kielégíti napi hírigényét, anélkül, hogy nagy hírportálok oldalaira kattintanának. Ennek viszont óriási hátránya, hogy a fogyasztó csak az övéhez hasonló véleménnyel találkozik, így a valóságnak csak egy részét vagy torzult formáját ismeri meg és a konstruktív vita lehetőségét elfojtja. Az információterjedésben újra felértékelődött a kisebb közösségekben, a személyes kapcsolathálókban betöltött szerep, ezzel együtt értékelődött fel a véleményvezérek szerepe is, akik jelentős hatást gyakorolnak társaik gondolkodásmódjára és cselekedeteire. A »Facebook-buborék« tehát egy saját világképet alkot, eltörli a korábban tömegmédiára jellemző alternatív valóságok egymás mellett élését. Nincs meg tehát a közösségi médiában az a közös alap, amit korábban a hagyományos média biztosított fogyasztói számára.

Végtelenül fontos, hogy ezekkel a változásokkal tisztában legyünk, ugyanis a politikához hasonlóan, ha a nap minden percében nem is, de a különböző médiahatások folyamatosan végigkísérnek minket életünk során. Az újmédia által kiegészített döntéshozatal, értékközvetítés és az információszerzés a politikai értékkifejezés és -választás alapkövévé nőhetik ki magukat. Egészen más politikai valóságot lát az, aki halad a technológiai változásokkal, minél több forrásból tájékozódik – olyanból is, ami nem a szíve csücske – és aktivizálódik, mint az, aki egy zsák krumpliként várja a fél 7-es híradót a kedvenc csatornáján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. október 11. 16:15
Nem látok különbséget a között, hogy valaki egy zsák krumpliként várja kedvenc a híradóját, és a között, hogy egy zsák krumpliként olvassa azt, amit további sok egy zsák krumplik írtak. Továbbá nem emeli a gondolat értékét az sem, ha egy zsák krumpli pszichológusként okoskodik.
Bástyaelvtárs
2017. október 11. 09:22
a hozzászólásokat olvasva sosem gondoltam volna , h el lehet jutni az emberi ostobaságnak és korlátoltságnak erre a szintjére. Ilyen mély gyűlölettel elutasítani az innovációt, a világot előrevivő technológiai és strukturális változásokat egyet jelent a középkorral. A legfejlettebb államok milliárdokat költenek erre a gyűlölt innovációra, Svájc szinte erőn felül támogatja a cégek, intézmények magánemberek újításait, fejlesztési javaslatait, kísérleteit. Az oktatási rendszerükben az innovatív és kritikai gondolkodás, a kreativitás kifejlesztése a gyerekekben a legfontosabb prioritás. A finnek már az ált. iskolában médiaismeretek tárgyat tanítanak, önállóan fejlesztenek új kommunikációs platformokat, hasznos applikációkat. Nálunk nem csak , h ez nincs meg de kifejezetten ellentétes trendeket alakít ki a fideszes oktatáspolitika. Az ilyen mucsai tahók mint ti pedig állva tapsoltok annak, h csökkenteni akarják a felsőfokú képzésben részvevők számát, a gimnáziumokat negligálják, a szakiskolákban pedig segédmunkás képzésre silányítják az oktatást. Ahonnan a gyerek mikor kikerül annyira hülye, h alkalmatlan lesz később új technológiai ismereteket elsajátítani, mert olvasási szövegértelmezési gondjai vannak.
kuzmics
2017. október 11. 07:19
Be kellene fejezni a pszichológusképzést, vagy az egekbe emelni a tandíjat. A STEM-szakokat kellene ingyenessé tenni.
annamanna
2017. október 11. 05:00
Kreténeket miért kell szemlézni? Először előadja, hogy aki bezáródik a FB-buborékba, az nem tájékozódik a tömegmédiából, ahol "alternatív valóságok" élnek egymás mellett. Miféle alternatív valóságok? Talán alternatív értelmezések, magyarázatok, de nem alternatív valóságok. Utána előadja a hülyéje, hogy "Egészen más politikai valóságot lát az, aki halad a technológiai változásokkal (...) mint az, aki egy zsák krumpliként várja a fél 7-es híradót a kedvenc csatornáján.” Tehát most már a tömegmédia zár be egy buborékba, ahonnan nincs kilátás az alternatív valóságokra! Annak sincs alternatívája, hogy ez a leányzó buta. Valami cinikus szándékból a mandineresek időnként sírnivalóan ütődött nőket szemléznek, gondolom, közben kajánul vigyorognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!