Minél többet tudunk a politikáról, annál távolabb futunk tőle?

2017. december 29. 22:16

Túl könnyen nevezik az embereket apatikusnak.

2017. december 29. 22:16
Novák Anna
Mindset

„Az »egyéb közéleti tevékenységek« esetében jelentős az eltérés a különböző médiafogyasztási szokásokkal rendelkező csoportok között (ahol a különbség akár a ráfordított idő mennyiségéből is következhet). Emellett megállapítható, hogy a népesség körében általánosan jellemző az alacsony választási részvétel és bizalmi index, ugyanakkor ezekben az esetekben már nem ismert a médiafogyasztási szokások befolyásoló hatása.

Felmerül azonban a kérdés:

VALÓBAN AZ EMBEREK POLITIKAI APÁTIÁJÁNAK AZ EREDMÉNYE MINDEZ, VAGY MÁS ÁLL A DOLGOK HÁTTERÉBEN?

Marsh és munkatársai véleménye szerint túl könnyen nevezik az embereket apatikusnak. Álláspontjuk szerint a politikai részvétel – legyen szó választási részvételről, vagy egyéb tevékenységekről – nem tükrözi jól a választók politikai attitűdjeit. A csorba kiküszöbölésére a szerzők fókuszcsoportos interjúkat készítettek, amik megmutatták: bár alacsony a résztvevők politikai aktivitása, érdekli őket a politika. Hiszen nap mint nap érzékelik a politikai döntések hatásait – mindezt azonban csak passzív formában. Nem szólnak bele a közügyek alakításába, ugyanis véleményük szerint erre nincs lehetőségük. Úgy gondolják a »politikusok távoliak, és közönyösek irántuk« (Marsh, O’Toole, Jones, 2007, 211 o.). Ebből következően a társadalom egy jelentős része elidegenedik a politikától, a fennálló politikai rendszertől.

Legyen szó akár apátiáról, akár elidegenedésről, a végeredmény egy olyan társadalom, ahol az emberek többsége nem foglalkozik a közügyekkel, nem vesz részt a politikai élet alakításában. Ez pedig aláássa a modern demokráciát, amelynek alapja a részvétel és így maga a képviselet lenne. Annak érdekében, hogy megszüntethető legyen ez az állapot, érdemes lenne megismerni a háttérben meghúzódó ok-okozati viszonyokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2017. december 31. 08:04
Szerintem a közéleti aktivitás nagy. Az átlagpolgár a politikát is a valóságshow-k szintjén kezeli: nem értelemmel, csak érzelemmel áll hozzá. A 2018-as választás ezért az eddig rendezett legnagyobb valóságshow lesz. "Őőőő, legyen tánc!"
catalina9
2017. december 30. 11:04
Novák Anna is egy ájtatos kútmérgező, mint a többi mindsetes "független" libsi.
balbako_
2017. december 30. 08:33
Nem igaz. Szó nincs apátiáról mindössze elindultunk az egészséges polgári irányba. Arról van szó, hogy semmi szükség permanens politizálásra akkor, ha a társadalom többségének van jövőképe és biztos jelene. És 2014 óta elértük ezt az állapotot is. Van egy - szerencsére marginális kisebbség - akik nem kis külföldi és belföldi pénzzel támogatva hecckampányokat folytat. Ez a tömegeket hidegen hagyja.
Akitlosz
2017. december 30. 08:04
Nem csak a véleményük szerint nincsen beleszólásuk, hanem tényleg nincsen. Közügyekben a hatalom dönt, nem népszavazások. Véleménye persze mindnekinek lehet,c sak nem biztos, hogy jó ha el is mondja, mivel véleményterror van. De ha elmondaná sem menne vele semmire. Svájcban mintha eljárnának szavazgatni az emberek. Mert ott és egyedül ott dönthetnek is, ott tényleg van beleszólásuk a közügyekbe. Máshol nincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!