Konzervatív lélektan

2018. november 20. 15:20

Ha a konzervatív ember körbetekint, nem sok dolog maradt, ami boldoggá tehetné.

2018. november 20. 15:20
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Facebook

„Azt mondják, hogy a konzervatív ember pesszimista. Mert panaszkodik a jelenre, és révetegen bámul az idealizált múltba. Szerinte minden, ami régen jó volt, mára elpusztult; amit pedig még ma is értékesnek tarthat, azt valamiféle globális vírus betegítette meg. A nemzeti radikális így a haza szuverenitásáért, a szabadelvű az egyén erényeinek, illetve a tehetségének kibontakozásáért, a kereszténydemokrata pedig a családért aggódik. Van benne némi igazság! A szabadság szabadossággá, a hagyomány gúny tárgyává vált; a nemzeti értékek elsüllyedtek az integrálódó világban, és a mesterséges egyenlőségre törekvés mindent uniformizált. Ha a konzervatív ember körbetekint, nem sok dolog maradt, ami boldoggá tehetné. De kérdem én: semmi sem?

Végy egy természetes közösséget, amiben jól érzed magad! Cselekedj a saját tehetséged szerint egy közös és értelmes cél érdekében! Megtartva egyediséged, értékeid, erényeid, de a közös akarat szolgálatába állítva tetteid. A célnak ne csak anyagi, hanem olyan szellemi tartalma is legyen, amely történelmi korok és földrajzi terek felett áll. Higgy az örökké létező normákban, és kövesd is azokat! Valahogy így kezdődik minden »boldogságrecept« egy konzervatív ember számára. A közösség lehet a család, a nemzet, egy vallási csoport, vagy bármiféle hagyomány-, illetve értékőrző társulás. Lényeges, hogy ne csak teste legyen, hanem szelleme is; illetve ne csak »szájtátani« járjunk oda, hanem ténylegesen cselekedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2018. november 21. 07:38
"A közösség lehet a család, a nemzet, egy vallási csoport, vagy bármiféle hagyomány-, illetve értékőrző társulás." Ez szerintem egyáltalán nem egyszerű. Mert az borítékolható, hogy ezek között a közösségek között könnyen kialakulhatnak ellentétek, amik ellenségességbe csaphatnak át. A történelem az ilyen - nemzeti, vallási - közösségek különböző eszközökkel folytatott harcából is áll.
catalina9
2018. november 20. 18:26
ma a konzervatív csak annyit jelent, hogy nem zsidó liberális, még azzal súlyosbítva, hogy egy zsidó liberális, bátor, szemtelen, hangos, egy konzervatív pedig halkan panaszkodik és semmit sem tesz...Dr. Pató Pál úr.
annamanna
2018. november 20. 17:57
A Bibliának más a boldogságreceptje. Térjetek meg és bánjátok meg bűneiteket.
3M..
2018. november 20. 17:34
"Egyre több tisztességes jobboldali ismerősömtől hallom, hogy Orbán lejáratja a valódi konzervativizmust." Ők már végérvényesen csalódtak a Fideszben. https://zsurpubi.hu/cikk/6464-orban-az-igazi-alomgyilkos-/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!