A gyerekeim Budára jártak iskolába (2018)

2019. augusztus 05. 11:46

Mi Budán, egy jó kerületben lakunk, hiába jártak a gyerekeim állami iskolába, teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem lesz cigány osztálytársuk. Ezt elfogadtam a valóság részeként. Önazonosnak kellett maradnom. Interjú.

2019. augusztus 05. 11:46
Kende Ágnes
Marie Clarie

"Szerettél ide járni?

Egyáltalán nem. Nincsenek jó emlékeim az egyetemről, sok komplexusos évet okoztak nekem, nem igazán találtam a helyem. Mi voltunk az első A szakos diákok, akik 18 évesen felvételt nyertünk. Ez a rendszerváltás éve volt, nagy zavar uralkodott a szakon. Nem voltak még lefordítva a könyvek, az angol könyvekhez nem lehetett hozzáférni, a tanárok nem tudtak mit kezdeni velünk, mert túl fiatalok voltunk. A szakdolgozatomra értem be, amit pont a tábori élményemből írtam meg. Cigány gyerekekkel készítettem interjúkat arról, hogy nekik milyen érzés cigánynak lenni Magyarországon. Pont fordítva közelítettem az előítéletesség témájához, addig elsősorban azzal foglalkoztak a kutatások, hogy a nem romák hogyan viszonyulnak a romákhoz. Az egyetem alatt fél évet Utrechtben töltöttem, majd kikerültem New Yorkba a New Schoolba, ahol már kifejezetten rasszizmus-elméletekkel foglalkoztam. Elmentem önkéntesnek Bronxba, egy iskola-előkészítő programba, ahol nagyon szegény fekete és Puerto Ricó-i gyerekekkel foglalkoztak. Nagy felismerés volt látni, hogy mennyire hasonló dolgokkal küzdenek az ottaniak, mint mi itthon. (...)

Három gyereked van. A gyereknevelésbe tudatosan beépítetted ezt a szemléletet, vagy a gyerekek a jó példákból tanulnak?

Sokat beszélünk a munkámról, de inkább a minta számít, nem a tudatosság. Mi Budán, egy jó kerületben lakunk, hiába jártak a gyerekeim állami iskolába, teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem lesz cigány osztálytársuk. Ezt elfogadtam a valóság részeként, és nem vittem át őket csak azért egy másik iskolába, hogy megtapasztalják, milyen az, amikor vegyes az osztály összetétele. Önazonosnak kellett maradnom. De Dávid fiam az 50 órás közösségi szolgálatát egy cigánytelepen töltötte, óvodás gyerekeket korrepetált. Szerette ezt a munkát, másfél évig csinálta. Amikor nagyon sok időt töltöttem nyomorúságos helyzetben élő családok között, ahol szívszorító történetekkel szembesültem, az összes gyereket legszívesebben örökbe fogadtam volna, nehéz volt hazajönni, és a gyerekeim individualista problémáit a helyén kezelni. A két teljesen különböző világot összeegyeztetni a fejemben meg az érzelmeimben. Mindig arra gondoltam, de jó, hogy háromszáz kilométert kell utaznom, és az M3-as autópályán van időm átállni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. augusztus 25. 20:05
Úgy könnyű szeretni a cigányokat, hogy 300 km-re vannak. Ez így csak valami budai luxushobbinak tűnik inkább. Elhiszem, hogy neki ez a munkája, ebből él, de akkor meg csak munka, amit pénzért végez. Bár milyen munkáltató fizet neki azért, hogy 300 kilométerre segítse a cigányokat? Csak a benzinköltségből be lehetne iskolázni egy cigányt, amit egy helybeli segítő is meg tudna oldani. Vagy ő sem.
formaegy
2019. augusztus 05. 19:16
Ha ennyire sipákolhatnékod van, akkor miért nem viszed a kölyködet olyan iskolába ahol cigányok is járnak? Ja, azt már nem akarod, csak a nyálad köpködni! Szánalmas. Megsúgom, hogy igazuk van azoknak a szülőknek akik cigánymentes iskolát keresnek! Ennek semmi köze a rasszizmushoz! Egyszerűen azt akarják, hogy tanuljon a gyerekük, ne olyan órákon vegyenek részt ahol a cigány kölyök nem, hogy nem tanul, de az órát is zavarja. A minősíthetetlen magatartásról, ocsmány szövegről ne is beszéljünk. Fél óra azzal megy el a tanulás helyett, hogy a cigány kölyökkel kell foglalkoznia a tanárnak. Szóval ne sápítozz itt hiteltelenül, hanem vidd a kölyköd olyan iskolába ahol cigányok is vannak! Ennyi!
Megtalálta
2019. augusztus 05. 16:41
Miért van az, hogy ezekről szinte mindig az derül ki, hogy égbekiáltóan KÉPMUTATÓAK?
patkánynak sem nevezhető férgek
2019. augusztus 05. 16:06
"nem vittem át őket csak azért egy másik iskolába, hogy megtapasztalják, milyen az, amikor vegyes az osztály összetétele. " Pedig a kölykeid megmondanák, hogy milyen, amikor egy 15 éves negyedikes terrorizálja a környezetét, és nem lehet vele semmit csinálni. Amúgy mi a faszért a Rózsadombon laksz, ha cigány szomszédra vágysz, te szerencsétlen? És milyen szakértő vagy, hogy csodálkozol azon, miért nincs a 1,5 millió Ft / félévbe kerülő magániskoládban putris cigány?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!