Úti beszámoló 2020: A titkos Németország

2020. november 11. 16:40

Lejárt az alkuk ideje. A német új jobboldalon így látják.

2020. november 11. 16:40
Czopf Áron
Czopf Áron
Látószög blog

„A saját démoszát kikezdő »demokrácia« válságmenedzsmentjéhez még egy jó ideig adott minden anyagi erőforrás, és ami döntő: rendelkezésre áll a nyárpolgári konformizmusba oltott németes eltökéltség is, amely függetlenül attól, hogy éppen milyen ideológiát tűz a zászlajára, sosem áll meg félúton és mindig elmegy a bunkerig. Most sem lesz ez másként. A német állam akkor tudna megszabadulni az új jobboldaltól, ha a nyílt represszió és a démonizálás helyett valamiképpen függésbe hozná, elvtelen kompromisszumokba csalogatná és a kirúgatások helyett jól fizető állásokkal kínálná meg, és eközben kigyomlálná azokat a gyökérproblémákat is, amelyek az alternatíva iránti igényt táplálják. Egy nagy államnak gigantikus intézményrendszer áll rendelkezésére, amelyben mindig össze lehet kuszálni a barát-ellenség viszonyrendszert, a demokratikus politika rutinja szerint ki lehet fárasztani az ellenfelet, sőt kompromittálni is lehet. Meg lehet törni a morális integritását, el lehet venni közösségi mítoszait, egyszóval talán még a válságnak ezekben a kritikus éveiben is háziasítani lehetne az új jobboldalt. Az AfD-vel, különösen a párt nyugatnémet részével ezt már jórészt sikerült is. Az eredmény éppoly bizarr, mint a német politikai rendszer egésze: posztliberális »alternatíva« képződik a posztliberális hegemóniával szemben, tehát folytatódik a német politikai tudat bezáródása. Ha így is van, a pártokon kívüli kulturális jobboldal ellenhegemónia-törekvéseit már nem lehet leszerelni. Amikor már egy híres baloldali írónőt is az NDK-s belső emigrációra emlékezteti az alternatív jobboldal helyzete, és amikor már régen nem alternatíváról, hanem ellenállásról beszélünk, akkor lejárt az alkuk ideje. A német új jobboldalon így látják. Természetesen el akarják kerülni a marginalizációt és a belső emigrációt, de a »minél rosszabb, annál jobb« felfogása, valamint az optimizmust gyávaságnak tartó spengleri attitűd sem áll távol tőlük. A legtöbb író, olvasó, aktivista és támogató már lemondott arról, hogy a liberálisok szemében »tiszteletreméltó polgár« legyen. Az összeomlás idején – mert ez a jövőképük – ez úgyis meglehetősen sovány vigaszt jelentene. »Nem az a célunk, hogy részt vegyünk a diskurzusban, nem a hozzászólás a célunk, hanem egy másik nyelv. Nem az állóhely a szalonban, hanem a parti befejezése.« Götz Kubitschek ezen kijelentései egy pillanatra sem gondolkodtatták el a posztliberális konszenzus letéteményeseit a német demokrácia állapotával kapcsolatban. Ehelyett az volt a válasz, mint ilyenkor mindig: hogy lám, a fasizmus árnyai újra kísértenek, természetesen veszélyben van a demokrácia, továbbá az ilyen mondatok a legsötétebb időket idézik.

Látjuk tehát, hogy ez a diskurzus elfedi a valóságot. A gyűrű bezárult. A vita előfeltételeként szolgáló közös nyelv rég meghasadt. Ezek ma már beteljesedett kultúrtörténeti realitások, melyekről múlt időben lehet beszélni. A parti még folytatódik és a többség még a zene ritmusát követi, néhányan viszont hallani vélik a háttérben azt a keserű nevetést, ami az ellenállás romantikáját idézi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bejla
2020. november 12. 11:41
22 soros 1. bekezdés :O tl,dr
mokány
2020. november 12. 10:20
Gott mit uns.
szemlelo
2020. november 12. 10:04
Napi szinten követem a német politikát és nagyjából pontos leírást láthatunk itt. Egy-két következtetése talán egy kicsit messzire megy. "A legtöbb író, olvasó, aktivista és támogató már lemondott arról, hogy a liberálisok szemében "tiszteletreméltó polgár" legyen." Igen, ez így van minden totalitárius környezetben. De sajnos azzal jár, hogy csak kevesen vállalják nyíltan a nézeteiket, mert a többség azért nem szeretne kirekesztődni. Ezért csak hümmögnek. És inkább nem mondanak véleményt, még baráti körben sem. Nem egy közülük itt Magyarországon, magyaroknak azért elmondja, hogy velünk ért egyet.
bunko_jobbos
2020. november 12. 08:46
A németekkel én már leszámoltam magamban. Kétszer szétbaszták Európát fizikailag, és most harmadszorra próbálják meg. Egyszerűen valami nem működik helyesen az agyukban. A legnagyobb hibát akkor követték el az európai politikusok, mikor engedték egyesülni újra ezt a potenciális bombát. (Thatcher megmondta, hogy nem kéne.) Németország nagyjából sosem létezett, 1871-től van, remélem, már nem sokáig. Jobb volt külön-külön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!