Hello, Mx. Levine!

2021. január 31. 17:05

Nekünk olyan nyelvet adott a Gondviselés, amelyik nem tesz lehetővé különbségtételt az emberek között sem jó, sem rossz szándékkal.

2021. január 31. 17:05
Bencsik András
Bencsik András
Demokrata

„A hollywoodi forgatókönyvírók álma teljesült be Joe Biden megválasztásával. A címbéli különös rövidítést – ami angol nyelvterületen eddig a nemet jelölte meg – meg kell magyarázni. Az történt, hogy a Biden-kormányzat elrendelte, mostantól a Fehér Házhoz címzett elektronikus levelekben a »gendersemleges« Mx. címet is lehet már használni a szexuálrasszista Mr., Ms. és Mrs. mellett.

Mi, magyarok ilyenkor hitetlenkedve és kicsit bután nézünk, mert nekünk olyan nyelvet adott a Gondviselés, amelyik nem tesz lehetővé különbségtételt az emberek között sem jó, sem rossz szándékkal. Az ősi magyar nyelv bölcs logikája szerint nincs mód nyelvtani értelemben különbséget tenni férfi és nő között. A mi számunkra a férfi és a nő egyenértékű, így aztán szükségtelen ezt külön kihangsúlyozni – mondta az évezredek végtelen messzeségében a magyarok nyelvének bölcs megalkotója –, ehelyett egyszerűen csak ugyanazt a névmást használjuk rájuk, és ez elég. Aki pedig sem férfinak, sem nőnek nem tekinti magát, azt sem jelöljük sehogy.

Nem így az angol (a német, a francia, az orosz, a latin és a többi). Ott van Miszter, aki férfi, Miszisz, aki férjezett nő és Missz, aki hajadon. Ámde a világ őrült tempóban fejlődik, a modern civilizáció feltalálta a társadalmi nemeket, amiket gendernek nevezett el, és ezekre a genderekre nincs alkalmas előjel. És ez nyomasztotta őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. február 01. 16:30
A románok nem cifrázták, Markó Bélát következetesen Bella-nak hívták és írták!
még fokozza
2021. február 01. 07:20
Mikor lesz a Békemenet? Lesz gulyás leves meg sör? És honnan megyünk hová?
zsanett-kúnrum
2021. január 31. 19:00
Kedves Mxes libernyakok, lépjetek egyet hátrébb és basszátok magatokat arcon
olajfa1
2021. január 31. 18:54
No igen, de ha "őróla van szó" akkor mehet az "it"... a "he" no meg a "she" helyett... és akkor aztán mindig minden egyes szám 3. személyében a "semleges néven említik"... Lesz ott sok-sok "Lőrince Lajos"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!