Mindenképpen biztosítani tudunk helyet a betegeknek

2021. március 13. 10:04

Sok fiatal fertőzött már olyan stádiumban érkezik a kórházba, hogy azonnal intenzív osztályra kerül.

2021. március 13. 10:04
Vályi-Nagy István
Origo

Mennyire telített a Dél-pesti Centrumkórház?

Mindig van néhány üres ágy, ahová folyamatosan érkeznek az új betegek.

Ha nem marad már üres ágy, akkor mi a következő lépés? Van lehetőség arra, hogy más részlegeken nyissanak Covid-osztályokat?

Ehhez a régióhoz még öt kórház tartozik. Kedden egyeztettünk az intézményekkel, és racionalizáljuk az ágyszámokat.
Mindenképpen biztosítani tudunk helyet a betegeknek – ha nem a Dél-pesti Centrumkórházban, akkor a régióhoz tartozó öt kórház valamelyikében. Nálunk is van lehetőség a bővítésre.

A nem Covid-ellátás hogyan zajlik most a Dél-pesti Centrumkórházban?

Egy éve lényegében szinte csak Covid-ellátással foglalkozik a kórházunk. Ezen kívül működik még a traumatológia, a hematológia és őssejt-transzplantációs osztály, az onkológia és a szülészet-nőgyógyászat.

Van elegendő védőfelszerelés és eszköz?

Minden eszköz, védőfelszerelés rendelkezésre áll természetesen, van elegendő lélegeztetőgép, oxigénellátási kapacitás és többféle gyógyszert is tudunk alkalmazni. Az eszközökben, védőfelszerelésekben, gyógyszerekben nincs hiány.

Milyen gyógyszert tudnak most alkalmazni a betegeknél?

A Covid-betegek gyógyítása attól függ, hogy a betegség melyik szakaszáról van szó. Ma már a háziorvosok is felírhatják a Favipiravir nevű gyógyszert, ami a betegség korai szakaszában lehet hatásos. Ilyenkor a vírus szaporodása ellen kell küzdeni. Később, ha a beteg kórházba kerül, a heveny gyulladás és az immunrendszer túlzott reakciója ellen kell küzdeni – más gyógyszerekkel. Újdonság, hogy Magyarországon már elérhető a Bamlanivimab nevű gyógyszer, amelyet gyógyult betegek vérplazmájából állítottak elő. Ez az antitest alkalmas a gyógyításra, amikor a beteg még nem került kórházba. A fertőzöttek nagy részénél hatásos, megállítja a tünetek súlyosbodását. A tapasztalatok szerint, aki megkapta a Bamalnivimab nevű szert, nem került kórházba. A gyógyszer nemcsak Budapesten, hanem a megyei és a városi kórházakban is rendelkezésre áll.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janice
2021. március 14. 17:13
Persze, hogy mindig van üres ágy Mert minden nap meghalt valaki.
Mrozek
2021. március 14. 06:12
Az amerikai előrejelzés szerint március 19-re telitett lesz a magyar egészségügy, egyetlen szabad ágy sem lesz... és március 29-re már 5 ezer beteg lesz akit nem tudnak kórházban elhelyezni... a rendszer gyakorlatilag összeomlott. Káosz van. Érdemes lenne végre abbahagyni a kormány hazudozást... ebből tömeg pánik is lehet... https://covid19.healthdata.org/hungary?view=resource-use&tab=trend&resource=all_resources
zsoltkom2
2021. március 13. 17:44
"Mindenképpen biztosítani tudunk helyet a betegeknek" Belehalt a vírusba egy férfi, majd gyógyultnak nyilvánította a kormányhivatal https://bit.ly/3vlTHec
az ember
2021. március 13. 12:16
70 felett akkora az átoltottság, hogy egyre kevesebb új beteg várható abban a korosztályban. Törvényszerű az betegátlagéletkor csökkenése, ez mutatja az oltás hatását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!